Diskusija Valmieras integrētajā bibliotēkā

valmiera_pPiektdien, 20. februārī devos uz Valmieru, lai Valmieras integrētajā bibliotēkā piedalītos diskusijā kopā ar pašreizējiem Eiropas Parlamenta deputātiem.

Uz pasākumu bija ieradušies vietējo mediju un tuvējo bibliotēku pārstāvji, kā arī skolēni, studenti, pasniedzēji un citi interesenti. Diemžēl citi aicinātie viesi nebija klāt, tāpēc pēc iepazīšanās, bibliotēkas direktores D. Rokpelnes uzrunas un šī brīža situācijas un notikumu apskata tika dots vārds man.  Paskaidroju, kāpēc esmu iesaistījies politikā un paudu klātesošajiem savu viedokli par Latvijas vietu Eiropas Savienībā un Eiropas Parlamenta deputātu pienākumiem pret sabiedrību, atgādinot, ka Latvija ir pārāk maza, lai katrs mūsu pārstāvis Briselē norobežotu savas darbības ar institūciju oficiālajiem priekšrakstiem.

Eiropas Parlamenta deputātiem jāuztur saikne ar saviem vēlētājiem arī pēc ievēlēšanas. Viņiem regulāri jāinformē sabiedrību šeit Latvijā par notiekošo Briselē. To jādara, izmantojot mediju starpniecību, it īpaši reģionālo, jo gan tradicionāli, gan ekonomiskās krīzes uzlikto ierobežojumu dēļ iedzīvotāji reģionālos medijus lasa visvairāk. Atgādināju, ka ļoti svarīgas deputāta darbā ir angļu valodas zināšanas. Tās jāliek lietā ik dienas, veidojot formālos un neformālos kontaktus, kā arī piedaloties sēdēs un pasākumos, kur tulkojums netiek piedāvāts. Nevienam taču nav noslēpums, ka frakcijas pozīcija un “viedokļu kaujas” norit apstākļos, kad savu pārliecību jāprot aizstāvēt bez tulka palīdzības.

Pēc uzrunas tika apspriestas dažādas situācijas no dzīves, krīze Latvijā un iespējas to risināt. Labprāt atbildēju uz jautājumiem un drīz vien sarunas tika turpinātas neformālā gaisotnē pie kafijas tases.

Raksts laikrakstā “Liesma”, 2009. gada 24. februārī (1.04MB, *.pdf)