Eiropas sociāldemokrāti aicina veidot “Jaunu globālu darījumu”

glob-prog-forumKamēr G20 līderi tikās Londonā, lai vienotos par pasaules ekonomiskās krīzes pārvarēšanu un ekonomikas sistēmas uzlabošanu, tikmēr Briselē notika lielāka globāla mēroga tikšanās – Globālais Progresīvais Forums. 2. un 3. aprīlī Briselē, Eiropas Parlamenta telpās notika Eiropas Sociāldemokrātu (Eiropas Sociāldemokrātu partijas (PES), Eiropas Parlamenta PES frakcijas un Eiropas Progresīvo studiju fonda) rīkotais pasākums – Globālais Progresīvais Forums (GPF), kas uz kopīgu diskusiju saveda kopā progresīvus politiķus, arodbiedrības, nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjus un dažādu starptautisku organizāciju aktīvistus no visas pasaules.

Konferences laikā klātesošie, parakstoties uz milzīga globusa, apliecināja savu apņemšanos veidot “Jaunu globālu darījumu”, kura mērķis ir:

– izveidot cilvēces vēsturē plašāko koordinēto fiskālās stimulācijas pasākumu kopumu, lai novērstu bezdarbu un nabadzību,

– izveidot jaunus finanšu tirgu regulēšanas noteikumus,

– atbalstīt pāreju uz energoefektīvu ekonomiku, kas balstīta uz atjaunojamiem energoresursiem,

– veicināt godīgu tirdzniecību,

– izvirzīt jautājumu par pienācīgiem un godīgiem darba apstākļiem globālā mērogā,

– veicināt taisnīgāku ieņēmumu sadali starp darba devējiem un darba ņēmējiem,

– nodrošināt sieviešu tiesības.

Konferences atklāšanā klātesošos uzrunāja ASV bijušais prezidents Bils Klintons (Bill Clinton), kā arī Eiropas Sociāldemokrātu Partijas prezidents Pols Nīrups Rasmusens (Poul Nyrup Rasmussen), Eiropas Parlamenta Sociāldemokrātu grupas prezidents Martins Šulcs (Martin Schulz). Uzaicināto viesu vidū bija dažādu politisku, nevalstisku un starptautisku organizāciju vadītāji no visas pasaules, kuri divu dienu gaitā vadīja diskusijas par ekonomikas, politikas, vides un sociālās vienlīdzības jautājumiem.