Cerīgi par valsts nākotni jeb pārdomas pēc diskusijas ar skolēniem Jūrmalas Valsts ģimnāzijā

headerpart1resizeŠā gada 14. aprīlī biju devies uzrunāt Jūrmalas Valsts ģimnāzijas audzēkņus. Sarunu tēma bija pasaules un Eiropas nākotne un attīstības virzieni. Sniedzu skolēniem savu nākotnes redzējumu – kā pasaulē izskatīsies 2030. gadā, kādas būs valstu attiecības, arī par Eiropas Savienības vietu tajā.

Braucienā man līdzi devās mani kolēģi no LSDSP: EP deputātu kandidāte Oksana Veselova no Jūrmalas un Eiropas Parlamenta bijusī darbiniece, tirgzinību speciāliste Maija Krastiņa.

Ģimnāzijas zāle bija pārpildīta – bija sanākuši vairak nekā 100 skolēnu no visas Jūrmalas.

Skolēni bija ļoti izglītoti un uzdeva saturīgus un dažkārt pat tehniskus jautājumus par tēmām, ko pārzina salīdzinoši šaurs speciālistu loks. Biju patīkami pārsteigts par skolēnu izcilajām vēstures un ģeopolitikas zināšanām. Piemēram, diskusijā par Turcijas uzņemšanu ES kāda skolniece pareizi atbildēja uz manis uzdoto jautājumu par to, kāds notikums 395. gadā iezīmēja robežlīniju: tas bija Romas imperatora Teodīsija lēmums par impērijas sadalīšanu austrumu un rietumu daļās (ar Konstantinopoli un Romu kā galvaspilsētām), ar kuru sākas Romas impērijas noriets.

Šo āķīgo jautājumu esmu uzdevis vairakās debatēs, kuru dalībniekiem atbildi būtu bijis jāzin, gandrīz neviens līdz šim to nebija atbildējis. Šādas zināšanas un spriešanas spēja pierāda šo jauniešu eruducīju, un tā ir liela bagātība.

Lai gan šī tikšanās nebija tieši saistīta ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām un varētu šķist, ka skolēni no politikas ir tālu, viņi izrādija lielu interesi par Eiropas Savienību un drīzumā notiekošajām vēlēšanām. Neskatoties uz to, ka lielākā daļa jauniešu izteica atbalstu ES, pāris no viņiem izteica skepsi un bažas par ES likumdošanas un lemšanas procesu demokrātiskumu, Turcijas iespējamo uzņemšanu, Briseles institūciju lielajām birokrātiskajām izmaksām.

Prieks bija arī redzēt, ka aug jauna politiķu paaudze: jaunieši bija labi informēti par politikas procesiem valstī, labprāt iesaistījās diskusijā un arī prata ļoti saturīgi oponēt. Šī tikšanās deva patiesu cerību, ka reiz mūsu valstī vadība un politika pozitīvi mainīsies, ja šie skolnieki būs tie, kas iesaistīsies valsts pārvaldes procesos un kļūs par nākamajiem valsts vadītājiem.

Jūrmalas Valsts ģimnāzija noteikti var lepoties ar saviem audzēkņiem un viņu zināšanām. Vēlos pateikties par šo jauko tikšanos gan skolēniem, gan mācībspēkiem, kas palīdzēja šo pasākumu noorganizēt!