Kam pieder vara Latvijā?

Nesen viens gudrasgalvas.lv lietotājs uzdeva man jautājumu – kam de facto pieder Latvija. Atbildēju īsi – ka Latvija, tāpat kā jebkura cita demokrātiska valsts, pieder tās pilsoņiem. Tomēr tagad gribu atbildi nedaudz izvērst.

Tātad, kam pieder valsts vara Latvijā? Pilsoņiem, protams. Arī vissmagākajos oligarhu laikos „biznesa projektu” partijām visa vara nepiederēja. Piemēram, referendums par „Latvenergo” privatizāciju apturēja daža laba iespēju to sagrābt, lai to pēc tam pārdotu ofšoram vai kādai valstij austrumos. Tas pats sakāms par referendumu, kas tika ierosināts pret grozījumiem valsts drošības likumos. Tādējādi tika novērsta valsts sagrābšana dažu ietekmīgu cilvēku rokās. Tāpat jāmin alkoholisko dzērienu aprites likuma korekcijas un arvien lielāku azartu spēļu iegrožošanu.

Jāatceras, ka neatkarības atjaunošanas laikmets ir jau mūsu, Marksa vārdiem runājot, trešais „primitīvais kapitālisma uzkrāšanas” laiks (tāpat kā visām citām pēcpadomju valstīm), kam nobriedušās demokrātijas rietumos un ziemeļos izgāja cauri tikai vienu reizi pirms Pirmā vai Otrā Pasaules kara. Ja jau tās spēja panākt tādu demokrātiju, ka nevienu citu valsts iekārtu nevarēja uzskatīt par labāku, tad mums arī vajadzētu šādu mērķi sasniegt. Uzskatu, ka Rīkojums Nr.2 un jaunais Saeimas sastāvs pasteidzināja mūsu spējas šo mērķi sasniegt. Es to kā 10. un 11. Saeimas deputāts to redzu un izjūtu.