Vienotā patentu sistēma Eiropā

Šodien Vienotības frakcijas sēdē varēju pavēstīt kolēģiem priecīgas ziņas – būdams nule atgriezies no ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmes (COSAC) Kopenhāgenā, kurā Latvijas pusi pārstāvēja attiecīgās komisijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un arī es kā priekšsēdētājas vietnieks.

Sanāksmes gaitā man izdevās pievērst klātesošo uzmanību tik svarīgam jautājumam kā vienotā Eiropas patentu sistēma, kas izraisīja diskusiju. Manuprāt, Latvijas zinātnei šis ir ļoti svarīgs aspekts – un patiesībā ne tikai Latvijas, bet arī visas Eiropas zinātnei tas paver labākas iespējas konkurences tirgū ar arvien pieaugošo Āzijas lielvalstu spējām, kā arī ASV, kurā savukārt patenti ir lētāki pēc izmaksām. Mums tā ir arī papildus drošība tirgū, jo aiz šīs sistēmas stāv visa Eiropa ar universālu tās administrāciju, kas varētu atsvērt tās bažas, kas nereti izskan no Latvijas zinātnes pārstāvjiem, runājot par vietējo patentu sistēmu. Un galu galā, tas ir nozīmīgs faktors ne tikai mūsu zinātnē, bet visā valsts ekonomikā.

Te vēlos pieminēt ES iekšējā tirgus komisāra Mišels Barnjē runu, kurā tas vēlreiz uzsvēra arī agrāk jau EK prezidenta Žozē Manuels Barrozu teikto – Eiropas vienoto patentu sistēma patiešām pēc ilgajiem spriešanas gadiem beidzot drīz varētu tikt realizēta – Dānijas EK prezidentūras laikā. Vēl tikai ir jautājums par to, kur ģeogrāfiski novietosies 40 ierēdņu bloks, kas nodarbosies ar sistēmas administrāciju – taču sanāksmes dalībnieki sliecās domāt, ka tā varētu būt Minhene. Iespējams, varētu tikt veidota arī kāda pārstāvniecība ziemeļvalstīs, kas tāpat būtu diezgan izdevīgi Latvijai.

Vienīgās valstis, kas pagaidām pretojas šiem plāniem, ir Itālija un Spānija, taču es tiešām neredzu iemeslu, kāpēc lai tas vēl turpinātos; domāju, drīz lēmums būs vienbalsīgs. Un tad jau nākošajā COSAC konferencē, kas notiks Kiprā, mēs varēsim celties kājās, lai vienotos ovācijās un aplausos par godu gan Dānijai, gan visai komisijai.

ES COSAC konference notiek divas reizes gadā – kad mainās ES prezidējošā valsts.
Arī Latvijai drīz būs iespēja tādu organizēt.