Nacionālās Saskaņas Centrs?

Šodien Saeimas plenārsēdē balsojām par grozījumiem likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu”. Grozījumu pamatmērķis bija panākt, lai drīzajās vēlēšanās nevarētu kandidēt VDK aģenti. Un šādos apstākļos patiešām ļoti izbrīnīja balsojuma rezultāts – 50 balsis “par”, 2 atturas, 3 nebalso… un 36 “pret” – kur sarakstā visas balsis no, neticēsiet, plecu pie pleca Saskaņas centra un Nacionālās apvienības (balsojuma protokols – zem teksta). Jāpiemin gan vienīgais pozitīvais izņēmums – Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK), kurš tāpat nobalsoja “par”.

Nacionālisti savu izvēli gan mēģināja pamatot tā – viņiem šis priekšlikums nederot, pašiem esot labāks, visaptverošāks. Taču man šis pamatojums šķiet apšaubāms. Līdz maija vidum palicis tik maz laika, ka šādu visaptverošu priekšlikumu varētu arī neizdoties Saeimā pieņemt, jo tas noteikti raisītu vēl plašas diskusijas – un rezultātā varētu sanākt, ka rudenī uz Saeimu brīvi startē bijušie čekisti. Vai Nacionālā apvienība ir padomājusi par šādu risku? Negribas pat domāt par sliktāku gadījumu – ka tieši tāds varbūt ir aprēķins un šī bloķēšanās ir pārdomātas rīcības izpausme.

Man kā vienkāršam deputātam šī šķiet tikpat slikta zīme kā toreiz, kad 1. balsojumā par budžetu Nacionālā apvienība atteicās balsot. Precīzāk, es to pat nesaprotu – ja nu vienīgi tādā gadījumā, ka nacionālisti jau toreiz mēģināja panākt, lai koalīcija tiek paplašināta ar Zaļo un zemnieku savienību. Citur tas būtu faktiski “nāves grēks” – parlamenta koalīcijas partija un nebalso par budžetu! Ļoti tomēr gribētos (kā jau to teicu arī savā runā Saeimas Ārpolitikas debatēs), lai Latvija pietuvojas Rietumu demokrātijas tradīcijām un arī mums politiskā kultūra uzlabojas līdz līmenim, kurā ievēlēts parlaments nostrādā no vēlēšanām līdz vēlēšanām. Jo tikai tādā gadījumā mēs varam runāt par stabilu ekonomiku un īstu tautas drošību un labklājību.