Stenogramma: par partiju finansēšanu

Viņceturtdien, kad Saeimas plenārsēdē deputāti sprieda par partiju finansēšanu no valsts budžeta, nenoturējos un kāpu tribīnē ar kaismīgu runu; te manis teiktā pieraksts.

“Godātais Prezidij! Kolēģi! Man šī debate par partiju finansēšanu sāk stipri atgādināt debates par nulles deklarācijas pieņemšanu.

Un es atceros, kad es pirmo reizi tiku ievēlēts Saeimā, Šlesera kungs sēž apmēram tur, kur Kaimiņš sēž tagad. Un tur arī apmēram bija tā oligarhu partija. (Starpsaucieni.) Un tad bija… vajadzēja dzirdēt argumentus pret nulles deklarāciju 10.Saeimā! „Tauta nesapratīs!” – „Kāpēc nesapratīs?” Pensionāri… „Kas notiks ar pensionāriem – „Nu, kā – viņus aplaupīs, kad viņi ies uz banku ar savu lielo naudu!” Vēl trakāk – viņus nositīs, jo viņiem ir daudz naudas. Redziet? Un vēl trakāk, nu, varbūt ne trakāk, bet viņi nevarēs to savu bagātību izrakt no zemes, jo ir ziema, lūk. Ir ziema, un zeme ir sacietējusi! Redz, tauta mūs nesapratīs. Nu, tad es viņam prasīju: „Cik nosita pensionārus Igaunijā? Cik aplaupīja pensionārus Igaunijā? Viņiem bija grūtības no sasalušās zemes izrakt savu bagātību?” Klusums. Un, atcerieties, kad igauņi to nulles deklarāciju pieņēma, ziniet, kauns atzīties – 1993.gadā. Un kad mēs pieņēmām? Tikai, kad Reformu partija te ienāca iekšā un mēs salauzām pretestību.

Un 10.Saeimā kaut oligarhu partija bija lielā mazākumā un it kā koalīcijai tad bija vairākums, kā nobalsoja? Mēs izkritām. Tātad es gribētu jautāt: kāpēc igauņi mums ir priekšā? Par to, starp citu, runāja vakar „Sastrēgumstundā” (Starpsaucieni.) Bojāra kungs teica arī par to pašvaldības reformas neiespējamību.

Gribētu jautāt: cik tad igauņu partijas finansē valsts, valsts nodokļu maksātāji? Par cik? Par 80 procentiem. Mūs man liekas tikai par 20 procentiem. Un tad mēs brīnāmies, ka viņu politiskās partijas ir daudz neatkarīgākas un pieņem pareizos lēmumus sabiedrības labā. Viņiem ir augstākas pensijas, augstākas policistu algas, augstākas ārstu algas – viss ir augstāks! (Starpsaucieni.) Arī pensijas.

Tagad jūs teiksiet: jā, bet ola nāk pirms vistas. Bet es domāju, ka vista nāk pirms olas. Un es domāju, ja mēs varam pievienoties pārējai Eiropai, tad varbūt mēs pat varētu panākt to, ka visā drīzumā jau nākamgad mēs varēsim vairāk pensionāriem iedot. Tad mēs esam neatkarīgi. Bet es, nākot šeit, caur pilsētu staigādams, bieži runāju ar cilvēkiem, un man viens pateica: ziniet, kāpēc negrib partiju finansēšanu no valsts budžeta? Tāpēc, ka ir partijas, kas ir ieinteresētas, lai tikai maza kliķe lielie naudas devēji dotu naudu partijām. Ir zināmas tādas partijas.

Atceraties, es nemācēju pagājušo reiz latviski pateikt, kad es uzstājos par īpašuma atdošanu ebrejiem, – tādu vārdu lietoju kā statesmanship. Un tas ir valstsvīra vai valstssievas cienīga rīcība.

Nesakiet man, ka tauta nesapratīs. Es arī tiekos ar vēlētājiem, un vēlētāji mani pilnīgi saprot un pasaka, lai es balsoju ar abām rokām par šito. (Starpsaucieni.)

Visas sēdes stenogramma: http://helios-web.saeima.lv/steno/Saeima10/Skana/0430kopa.htm