Vēsts no Baltkrievijas

Šobrīd uzturos Baltkrievijā kā prezidenta vēlēšanu novērotājs; rīt ir vēlēšanu diena – jāceļas sešos un jābrauc labu gabalu ārpus Minskas Ukrainas virzienā. Iepriekšēja nobalsošana Baltkrievijā ir atļauta 6 dienas (Latvijā trīs), un jau 30% vēlētāju šo iespēju ir izmantojuši.

Opozīcijas pārstāvji mums stāsta, ka valdība piespiež studentus un darba kolektīvus iet nobalsot iepriekš, jo prezidentam vajadzīgs, ka vismaz 50% balstiesīgo nobalso, lai vēlēšanas skaitītos notikušas. Drošs paliek nedrošs, kā saka – jo nevar zināt, cik aizies nobalsot 11. oktobrī.

Skaidrs, ka no esošajiem četriem prezidenta kandidātiem Lukašenko uzvarēs. Mums, novērotājiem, ir jāskatās, lai pie vēlēšanu urnām un vēlāk pie balsu skaitīšanas nenotiek nekādas krāpnieciskas darbības. Nedrīkst sajaukt iepriekšējās nobalsošanas urnu saturu ar rītdienas balsojuma urnu saturu, jo tad nevarēs redzēt atšķirības, kuras varētu liecināt par šādām nebūšanām. Saka arī, ka pieaugot vēlētāju apātija. Nekas nemainās, Baltkrievijā ekononomiskā recesija. Šogad 4% IKP kritums, nākamgad tas pats.

(turpinājums sekos)