Pozitīvas ziņas gada ieskaņā

Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Iraklijs Kobahidze un Latvijas parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa. (c) LR Saeima

Vakar Saeimā viesojās Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Iraklijs Kobahidze ar svītu, tiekoties ar mūsu spīkeri Ināru Mūrnieci, kā arī Inesi Lībiņu-Egneri, Lolitu Čigāni, Ojāru Ēriku Kalniņu, Rihardu Kolu un Dzintaru Zaķi.

Tikšanās gaitā tika parakstīts memorands par Latvijas un Gruzijas stratēģisko partnerību, kas sevišķu simbolisko nozīmi iegūst tieši šogad, jo martā apritēs 25 gadi kopš abu valstu diplomātisko attiecību dibināšanas. Gruzijas spīkeris atzina, ka Latvija esot Gruzijai izaugsmes līmeņa paraugs.

Apmeklējām brīnišķīgu koncertu Mazajā Ģildē, kuru piedāvāja Gruzijas vēstniecība un kurā ārkārtīgi baudījām gruzīnu dziesmu daudzbalsīgumu un operdziedātāju sniegumu. Svinīgajā pieņemšanā pēc tā gruzīni – kā jau gruzīni – priecēja mūs ar impromptu dziedāšanu; man izdevās arī vienu nelielu fragmentu ierakstīt Jūsu priekam (skat. video zem raksta).

Un patiesībā arī Latvijai ir savs nopelns šajā brīnišķīgajā dziedāšanā! Mūsu slavenais diriģents Jānis Dūmiņš ir 10 gadus (no 1957) vadījis Gruzijas Valsts kora kapelu, kā arī Tbilisi Valsts Operas un Baleta teātra kori (1982-1985). Viņa audzēkņu vidū bijis komponists un diriģents Džansugs Kahidze, minētā teātra kormeistars Šalva Šaoršadze, tāpat patreizējais teātra galvenais kormeistars Avtandils Čhenkeli un citi. Jānis Dūmiņš bija latviešu mūzikas vēsturē vienīgais Latvijas un Gruzijas Nopelniem bagātais mākslas darbinieks.

Tāpat šonedēļ esmu atvedis labu ziņu no Oslo – kur pirmdien EDSO “NB8” tikšanās laikā Latvijas delegācija pabeidza kādreiz Viļņā iesākto darbiņu. Esam panākuši dalībvalstu vienošanos par galīgo tekstu vēstulei, kas tiks nosūtīta EDSO Parlamentārās asamblejas prezidenta v.i. Džiordži Tsereteli.

Vēstulē, kuru parakstīs katras dalībvalsts delegācija, pausts satraukums par EDSO rezolūciju neīstenošanu, īpaši uzsverot Minskas un Tbilisi rezolūcijas.