Runājot par Stambulas konvenciju

Šajās nedēļās daudzi cilvēki ar mani ir runājuši par Stambulas konvenciju, tajā skaitā arī aicinot to noraidīt. Un esmu atklājis, ka gandrīz neviens to patiesībā nav lasījis, tikai klausījis tam, ko teikuši citi. Tāpēc es tomēr, neuzstājoties ne par, ne pret, Jūs aicinu – izdarīt šo mājasdarbu un izlasīt konvencijas tekstu pilnībā pašam! Neļaujiet sevi ietekmēt.

Piemēram, strīdīgais pants, kuru daudzi piemin – par sociālo dzimumu. Šeit ir šī panta teksts – un nav tajā nekas, piemēram, par geju laulībām utt.

Padomājiet taču – konvenciju ratificējusi gan islāmiskā Turcija, gan dziļi katoliskā Polija. Nekad tas nebūtu noticis, ja konvencijā būtu iestrādātas tādas lietas, par kurām publisko telpu pieklieguši atsevišķi izmanīgi politiķi un piebalso slinkāki lasītāji.

Ko tad nozīmē tas “sociālais dzimums”? Labs piemērs ir Saudu Arābija. Tur vēl līdz neseniem laikiem bija tradicionāli pieņemts, ka sieviete nedrīkst viena pati, bez vīrieša klātesamības, vadīt automašīnu. Tāpat joprojām sieviete tur nedrīkst viena pati aiziet noskatīties futbola spēli. Un tādu piemēru ir daudz.