Trīs prioritātes Latvijai

Ļoti laba satura pilna un precīza runa jaunajam Valsts prezidentam. Sevišķi gribas uzsvērt Levita k-ga izvirzītās trīs prioritātes darbam šajā augstajā amatā: solidaritāte (ilgtermiņa solidaritātes politika), piederība (iekļaujoša sabiedrība un līdzdalība) un moderna, ilgtspējīga valsts.

“Mana vīzija par Latviju kā modernu, ilgtspējīgu valsti – un tā ir reāla vīzija! – vispirms nozīmē, ka ir izlēmīgi jānovērš, jāmazina jau visiem zināmie pastāvošie trūkumi,” savā uzrunā sacīja jaunais Prezidents. “Ir jāņem rokās slota un jāizmēž māja. No tiem mēsliem, kas ir sakrājušies 30 gados, kas velkas mums līdz, un kas mūs šodien šķir no augsti attīstītas, tiesiskas demokrātijas, piemēram, krāpšanās iepirkumos, partiju atkarība no ziedotājiem, korupcija, nodokļu nemaksātāji, kur blēži saņem daļu no kopējā labuma, bet nepiedalās tā vairošanā, ēnu lobijs un tamlīdzīgi. Šādas visiem sen jau zināmas nejēdzības ir apnikušas, un godprātīgos pilsoņos rada rūgtumu pret valsti. Un principā ir arī sen jau zināms, kā šādas problēmas ar tiesiskiem līdzekļiem var risināt. Tiesiskumā nav iespējams kompromiss.

Protams, šīs problēmas pilnīgi izskaust diez vai varēs. Taču ievērojami mazināt to traucējošo ietekmi uz mūsu sabiedrību, tas noteikti ir iespējams. Šeit mums vajag tik vien kā politisku gribu. Es aicinu visus šo politisko gribu radīt un īstenot to dzīvē, lai pēc pāris gadiem šie jautājumi vairs nebūtu mūsu sabiedrības dienaskārtības augšgalā.”

Interesanta detaļa, kuru citu prezidentu uzrunās līdz šim nebiju dzirdējis, bija amata priekšteču pilns uzskaitījums un tas, ko no katra uzskaitītā vēlas mācīties un turpināt. Ļoti cienījami un, kā jau teicu, interesanti!

Patīkami arī, ka apbalvojumu piešķiršana notika Saeimas Sarkanajā zālē un varēja būt klāt visi deputāti – nevis kā agrāk Prezidenta pilī un tikai ar labi ja frakciju priekšsēžiem.

Vēlu Egilam Levitam lielus panākumus darbā un nosprausto mērķu piepildīšanu!