Latvijas 2022. gada budžets – pieņemts!

Pēc 5 dienu krietna maratona beidzot varu priecāties, ka esam pieņēmuši 2022. gada budžetu un vidējā termiņa budžeta ietvaru 2022.-2024. gadam.

Debates kārtējo reizi apliecināja, ka esam dažādi… Bet visiem Latvijas parlamenta deputātiem tomēr ir viens kopīgs mērķis – celt Latviju kā valsti.

Šie ir nemierīgi laiki, kuros katrs labais notikums nes prieku kā bākas gaisma vētrainā jūrā. Apkārt bango visādas “kovid kara” dīvainības, hibrīduzbrukumi no austrumiem… Šķiet, nemaz nav tik tālu no tā, ka varētu notikt jauns Krievijas uzbrukums Ukrainai. Labi, ka pie mums Rīgā notiks NATO ārlietu ministru sanāksme. Tā gaidāma jau pavisam drīz – 30.XI/1.XII.

Ar budžeta debašu rezultātu esmu ļoti apmierināts. Sevišķi priecājos, ka beidzot esam novērtējuši zinātni kā labklājības atslēgu, kurai arī turpmāk (cerams!) būs arvien lielāks atbalsts. Pieņemtajā budžetā piešķiram tai iepriekš diemžēl nepieredzētu līdzekļu apjomu, paaugstinot to par 32% (tostarp arī bāzes zinātnēm).

Līdz šim “brīnījāmies”, kāpēc paliekam iepakaļ Igaunijai un Lietuvai, tad nu var cerēt, ka nākamā gada budžetā vai vismaz vidējā termiņa ietvarā sasniegsim Igaunijas līmeni šī atbalsta apjomā vai vismaz tuvu tam, samazinot plaisu starp valstīm, par kuru nu jau paliek neērti. Lietuvas un Igaunijas piemēri pierāda, ka labklājības ceļš ir balstīts uz jauniem uzņēmumiem, kuru pamatā ir zinātne un jaunas tehnoloģijas. Un pienesums no tiem Latvijas budžetam jau sen pārsniedz ienākumus, piemēram, no Latvijas dzelzceļa.

Protams, esmu ļoti gandarīts arī par to, ka nākamajā gadā tiek celts ienākumu ar nodokļiem neapliekamais minimums (pēc formulas – 2022. gada janvārī 350, jūlijā 500 eiro). Lieliska ziņa ir arī tā, ka līdz 5% tiek samazināta PVN likme grāmatām (tajā skaitā e-grāmatām). Mūsu sabiedrība un jo sevišķi jaunatne varēs tikt pie plašāka kvalitatīvas literatūras klāsta. Tas stiprinās mūsu nacionālo identitāti!