Par zemnieku situāciju atbildīga gan Ārlietu, gan Zemkopības ministrijas, gan Eiropas Parlamenta deputāti

copy-1-of-img_0012-resizeLatvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Eiropas parlamenta deputātu kandidātu saraksta līderis, ārpolitikas eksperts Atis Lejiņš, komentējot pašreizējo situāciju zemkopības nozarē, uzsver, ka atbildība par situāciju nozarē šobrīd gulstas uz visiem resoriem, kuru uzdevums bijis pārstāvēt Latvijas intereses Eiropas Savienībā.

„Cik ir to mūsu Eiroparlamentu deputātu, kas par visiem pēdējiem pieciem gadiem netaurēja pie Briseles augstākās priedes un nebrīdināja, ka „mūsējie” tikai atsēž komisijas un padomes sēdes, ja vispār uz tām ierodas, bet necīnās par Latvijas zemnieku interesēm? Par iešanu atvaļinājumā sarunu laikā mēs jau zinām. Briselē nevar strādāt Latvijas labā, ja Rīgā nestrādā Latvijas labā,” ir pārliecināts Atis Lejiņš.

„Tāpat ir ar finansējumu lauksaimniecībai. Maksājumi mūsu lauksaimniekiem ir viszemākie visā Eiropas Savienībā, kas nozīmē tikai vienu – nozares vadība vai nu nespēj, vai nevar aizstāvēt mūsu lauksaimnieku intereses. Vai arī vienkārši necīnās par tām, kā to dara visi citi, piemēram, mūsu kaimiņi lietuvieši,” saka Atis Lejiņš. Latvijā pazīstamais ārpolitikas un politikas eksperts salīdzina pašreiz notiekošo ar padomju laiku: „Šķiet, ka mūsu ekonomiskā un politiskā elite dara to pašu, ko darīja padomju elite – tikai akli izpilda centra direktīvas, mums stāstot, ka to jau liek darīt Brisele, ka tas jau no mums vispār nav atkarīgs.”

Tajā pašā laikā, kas ir darīts, lai mūsu zemnieki mācētu ražot to, pēc kā ir pieprasījums, un aizņemties tik, cik var atļauties? Vai mūsu zemnieku izglītības līmenis ir ievērojami audzis kopš esam iestājušies ES? Salīdzinoši, piemēram, ar zviedru vai dāņu zemniekiem? Jā, mēs stipri atpaliekam – kāpēc neesam laukos attīstījuši stipru kooperatīvu kustību, kas nostādītu zemnieku vienlīdzīgās pozīcijās ar pārstrādātājiem? Kāpēc piens Lietuvā ir lētāks? „Uz šiem pagaidām neatbildētajiem jautājumiem zemkopības ministram noteikti ir jāsniedz skaidras un precīzas atbildes,” uzskata Atis Lejiņš, „vai arī – ja ministrs to nespēj –, tad jānāk kādam, kas spēj pilnvērtīgi pārstāvēt mūsu lauksaimniekus.”

Atis Lejiņš ir pārliecināts, ka nozarē un pašā ministrijā nepieciešams pilnīgs funkcionālais un finansiālais audits, jo bez tā nevar objektīvi un precīzi novērtēt patieso situāciju: „Šāds audits varbūt beidzot ministriju un nozari piemērotu darbam ES tirgū un mūsdienu ražošanas vajadzībām,” saka LSDSP Eiroparlamenta deputātu kandidātu saraksta līderis.