Jāatvieglo kritēriji eiro ieviešanai Baltijas valstīs

1_euro-resizeLatvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu saraksta līderis Atis Lejiņš uzskata, ka baltiešiem, sadarbojoties ar citām valstīm, ir jāpanāk „eiro” ieviešanas prasību mīkstināšana, lai Baltijas valstis ātrāk varētu pāriet no nacionālajām valūtām uz eiro, tādējādi, veicinot ātrāku atgūšanos no ekonomiskās un finanšu krīzes.

„Pašreizējā situācijā eiro ieviešana būtiski stabilizētu Baltijas valstu ekonomiku, kas nacionālām valdībām un valsts bankām dotu iespējas, neuztraucoties par nacionālo valūtu stabilitāti, visu uzmanību veltīt ekonomikas atjaunošanai,” savu viedokli pamato Atis Lejiņš. „Šobrīd nacionālajām bankām gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā daudz svarīgāk būtu savas kompetences ietvaros stabilizēt situāciju kopumā un veikt pasākumus ekonomikas izejai no krīzes. Diemžēl tagad milzu pūles un resursi tiek veltīti nacionālo valūtu, kas kļūst arvien vājākas, stabilitātes uzturēšanai, un pastāv risks, ka spekulāciju rezultātā tās var tikt pat sagrautas,” uzskata Atis Lejiņš.

Tāpēc sociāldemokrātu Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu saraksta līderis ir pārliecināts, ka viens no pirmajiem darbiem pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām būtu sadarbībā ar pārējo Baltijas valstu sociāldemokrātiem un, iespējams, citu grupu pārstāvjiem aktīvi lobēt „eirozonas” standartu pārskatīšanu, lai Latvija ātrāk varētu pāriet uz eiro.

LSDSP ārlietu sekretārs un arī viens no saraksta līderiem Ervins Labanovskis skaidro partijas iespējas: „2008. gada vasarā LSDSP noslēdza sadarbības līgumu ar Igaunijas un Lietuvas sociāldemokrātiem par sadarbību ekonomisko, nacionālo un sociālo jautājumu risināšanā Eiropas Parlamentā. Eiro ātrāka ieviešana ir vienlīdz izdevīga visām Baltijas valstīm, tāpēc mēs kopīgi uzsāksim aktīvu kampaņu Eiropas sociāldemokrātu grupā un Eiropas Parlamentā par iespējām pārskatīt šos standartus kā pašreizējai situācijai neatbilstošus,” saka Ervins Labanovskis.