Eiropas sociāldemokrātu līderi pieprasa pārdomātāku un pamatīgāku Eiropas atjaunošanas plānu

phm_6012-resEiropas sociāldemokrāti prasa investēt izaugsmē un darba vietu radīšanā, kā arī atjaunot mājsaimniecību kreditēšanu un nostiprināt esošās darba vietas, par ko vienojās sociāldemokrātu partiju vadītāji Eiropas Sociāldemokrātu partijas sanāksmē 19. martā Briselē. Sanāksmē sociāldemokrāti vienojās par septiņu punktu stratēģiju, kuru piedāvā iekļaut Eiropas ekonomikas atveseļošanas plānā (EEAP).

Piedāvātais ekonomikas atveseļošanas plāns ietver ambiciozāku investīciju stratēģiju, kas radītu jaunu izaugsmi un darba vietas Eiropas Savienības dalībvalstīs, atjaunotu kredīta iespējas privātpersonām. Tas ietver arī Nodarbinātības pakta pieņemšanu, kas veicinātu jaunu darba vietu radīšanu un nostiprinātu jau esošās darba vietas, kā arī Sociālā progresa pakta pieņemšanu, lai risinātu krīzes izraisītās sociālo izmaksu palielināšanās problēmas, novēršot nabadzības pieaugumu un nevienlīdzību.

Tiek prasīta arī ekonomiska solidaritāte, kas stiprinātu finansiālo atbalstu tām dalībvalstīm, kurām nav pietiekami līdzekļu, lai saviem spēkiem stabilizētu savu banku sistēmu un investētu ekonomikas atveseļošanas plānā, kā arī labāki finanšu tirgus regulējumi, kas noteiktu visu finansiālā tirgus instrumentu un dalībnieku pārraudzību (arī attiecībā uz privāto kapitālu un riska ieguldījumu fondiem).

Plāns prasa veicināt globāla mēroga darbību, kas glābtu pasaules ekonomiku no lejupslīdes, to novirzot uz ilgtspējīgas attīstības ceļa.

“Ja mēs gribam ko sasniegt, mums visiem kopā šobrīd ir jāveic milzīgs darbs, jāiegulda visa sava enerģija un resursi,” konferencē uzsvēra Eiropas Sociāldemokrātu partijas prezidents Pols Nīrups Rasmusens (Paul Nyrup Rasmussen).

Sanāksmē piedalījās arī LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

“Briselē tika pieņemta Eiropas valstu vadītājiem un valdībām adresēta deklarācija ar aicinājumu vienoties par koordinētu, bet tajā pašā laikā ambiciozu un globālu rīcības plānu, pilnībā apzinoties lielo izaicinājumu, apjomu un neatliekamību,” uzskata J. Dinevičs.

LSDSP Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu saraksta līderis Atis Lejiņš uzskata, ka diemžēl daži Eiropas līderi vēl joprojām nav spējuši novērtēt visas ES dalībvalstis skārušās ekonomiskās un finanšu krīzes pamatīgumu, it īpaši sekas, ko izjūt miljoniem darbaļaužu, ne tikai vissmagāk cietušajā Austrumeiropā, bet nu jau visā ES. „Pilnīgi pievienojos Eiropas Sociāldemokrātu partijas līdera Pola Nīrupa Rasmusena viedoklim, ka ir pagājis tas laiks, kad visās pasaules nelaimēs var vainot ASV prezidentu Dž. Bušu, ieskaitot nespējā konstruktīvi vadīt un ietekmēt globālos procesus. Tieši Eiropa šobrīd riskē ar to, ka par tādu nespēju to nopels pārējā pasaule. Smagākajā krīzē, kas mūs skārusi kopš 1930.-tajiem gadiem, Merkele, Sarkozī un Junkers atsakās no svarīgiem risinājumiem, bet Eiropas Komisija, kurā dominē konservatīvie, aizstāv fiktīvos 3.3% no Eiropas IKP, kas it kā tiekot investēti atjaunošanā, kaut gan nevienam nav noslēpums, ka reālie cipari ir ievērojami mazāki. Pašlaik Eiropa tērē salīdzinoši mazāk kā ASV un kā to rekomendē Starptautiskais Valūtas fonds. Pat nesen notikušajā ES Samitā panāktā vienošanās par papildus 5 miljardu eiro novirzīšanu izaugsmei no ES fondiem un ap 125 miljardu eiro novirzīšanu aizdevumiem ir absolūti nepietiekams līdzekļu apjoms, lai varētu ko fundamentāli mainīt.”

„Tuvojošos Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir ārkārtēja nozīme krīzes seku pārvarēšanas kontekstā. Ja vēlamies jaunas darba vietas, pēc iespējas ātrāku izaugsmi, ir svarīgi, lai jaunā sasaukuma Parlamentā dominē progresīvie spēki”, uzskata Atis Lejiņš.

Pieņemtās rezolūcijas teksts angļu valodā (*.pdf, 96KB)

Pasākuma attēlu galerija: