27.03.2009: Piedalīšos NATO samita simulācijas spēles jauniešiem “NATO 60 gadu pieredze – quo vadis?” vērtēšanā LR Ārlietu ministrijā

nato-summit-resize27. martā LR Ārlietu ministrijā notiks NATO samita simulācijas spēle jauniešiem „NATO 60 gadu pieredze – quo vadis?”, kas veltīta Latvijas dalības NATO 5. gadadienai un NATO 60. jubilejai. Spēles mērķis ir veicināt jauniešu zināšanas un interesi par NATO un starptautiskās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, tādējādi sekmējot jauniešu politisko iesaistīšanos, neatkarīgu izpētes darbu un zināšanas, kā arī NATO politisko un militāro lēmumu pieņemšanas procesa izpratni. Galvenā balva 3 uzvarētāju komandām- ceļojums uz Briseli un NATO galvenās mītnes apmeklējums.

Spēlē piedalīsies 52 jaunieši no visas Latvijas, kuri komandās 2 cilvēku sastāvā pārstāvēs 26 NATO dalībvalstis. Spēlē piedalīsies studenti no vairākām augstskolām: Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Vidzemes augstskolas, Ventspils Augstskolas, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes, Rīgas Ekonomikas Augstskolas un Baltijas Starptautiskās Akadēmijas, kā ar skolēni no Rīgas 34.vidusskolas, Jaunpiebalgas vidusskolas un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.

Spēles laikā komandām vajadzēs vienoties par kopīgu deklarāciju tādos jautājumos kā NATO galvenie nākotnes izaicinājumi, Gruzijas, Ukrainas un Balkānu valstu izredzes tikt uzņemtām organizācijā un NATO turpmākā attiecību veidošana ar Krieviju. Komandām vajadzēs vienoties par to, vai nepieciešams palielināt dalībvalstu ieguldījumu miera uzturēšanas operācijās un par to, kādu lomu NATO varētu spēlēt enerģētikas drošības un kiberdrošības jautājumos.

Lai piedalītos spēlē jauniešiem vecumā no 18 līdz 26 gadiem bija jāiesniedz eseja par NATO politiskajiem un militārajiem aspektiem, kā arī Latvijas piecu gadu pieredzi NATO dalībvalsts statusā. Vērtēšanas komisija, izvērtējot esejas, noteica komandas, kas piedalīsies spēlē. Katrai komandai, ņemot vērā esejas iesūtīšanas laiku un attiecīgi pieskaņotu NATO dalībvalstu alfabētisku sarakstu, tika piešķirta NATO samita simulācijas spēlē pārstāvamā valsts.

Simulācijas spēli vērtēs LR Ārlietu ministrijas NATO un Eiropas drošības politikas nodaļas vadītājs Juris Pēkalis un 3. sekretāre Laura Kellija, LR Aizsardzības ministrijas Publiskās diplomātijas nodaļas vadītāja Elīna Lange un Krīzes vadības departamenta direktora vietnieks Kaspars Galkins, Latvijas Transatlantiskās organizācijas projektu vadītāja Irina Ivaškina, kā arī Latvijas Ārpolitikas institūta goda direktors Atis Lejiņš. Spēlē tiks vērtēta dalībnieku aktivitāte, zināšanas un spēja argumentēt, kā arī sadarbības prasmes.

Simulācijas spēli organizē LR Ārlietu ministrija un Latvijas Transatlantiskā organizācija.

Plašāka informācija par spēles norisi:

http://www.mfa.gov.lv/lv/dp/Jaunumi/konkurss-NATO-SAMITA-SIMULACIJAS-SPELE/

60ans-logo lato-logo gerbonis mod-logo