Saviļņojošā ciemošanās Latgales Māras zemē jeb atskats uz tikšanos ar Rēzeknes Augstskolas studentiem

rezeknesaugstskola_logoOtrdien, 24. martā, viesojos pilsētā, ko tās iedzīvotāji dēvē par Latgales garīgo centru un vērojot Rēzeknes Augstskolas jauniešu un pasniedzēju entuziasmu, patiesu ieinteresētību Latvijas nākotnē, viņu plāniem attiecībā uz pašu alma mater attīstību, pamats šādai pārliecībai noteikti ir. Uz diskusiju ar studentiem devos kopā ar saviem kolēģiem, LSDSP Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem – Ervinu Labanovski un Osvaldu Zvejsalnieku.

Ņemot vērā pašreizējo skarbo situāciju Latvijas tautsaimniecībā, kas cilvēkus ne vien dzen izmisumā, bet arī padara apātiskus pret politiskajiem procesiem valstī, biju piesardzīgs par gaidāmo atsaucību. Iespējams, augstskolas vidē ir kas īpašs un iedvesmojošs, jo pēc īsas iepazīstināšanas ar augstskolas nākotnes plāniem sarunā ar rektoru, devāmies uz auditoriju un ar patīkamu pārsteigumu konstatējām, ka tā ir pilna! Mājīgā atmosfēra, klātesošo atsaucība un atklāta saruna gan par aktuālajām problēmām Latvijā, gan par mūsu iespējām, tostarp, alternatīvās enerģijas ražošanas veicināšanu no pašmāju resursiem, jaunu darba vietu radīšanu, kvalitatīvāku reģionālo politiku un Latvijas perspektīvām pārņemt Ziemeļvalstu labklājības modeli – tas viss radīja ārkārtīgi pozitīvu noskaņojumu.

Daudz runājām par starptautisko politiku, aktuālajām vēsmām, ko nesusi B. Obamas administrācija, un kā izmaiņas pasaules politiskajā dienas kārtībā ietekmēs mūsu pašu reģionu. Nedaudz negaidīti, taču Rēzeknes Augstskolas studenti bija patiesi ieinteresēti runāt par šīm plašajām tēmām, izmantojot, acīmredzot iespēju padiskutēt par lietām, ko televīzijā un populārajos Latvijas medijos ikdienā neatspoguļo.

Viesošanās Rēzeknē, cilvēku atsaucība un gatavība konstruktīvai sarunai mani tik ļoti saviļņoja, ka ievēlēšanas gadījumā apsolīju augstskolas studentus kā vienus no pirmajiem aicināt apmeklēt Eiropas Parlamentu Briselē, jo Latvijas uzplaukums, manuprāt, ir cieši saistīts ar mūsu jaunās paaudzes spēju izprast un brīvi orientēties globālos procesos un nodrošināt, lai mūsu valsts gūtu labumus no iespējām, ko modernais laikmets mums sniedz. Cilvēkos, ko satiku, ieraudzīju atvērtību un gatavību, kā arī patiesu vēlmi rīkoties – būtībā, galvenos priekšnoteikumus, lai Latvijas tautsaimniecība plauktu. Esmu apņēmies darīt visu, lai tos atbalstītu šī mērķa sasniegšanā!