Aicinājums Latvijas oligarhiem

Amerikas bagātnieki Bils Geitss un Vorens Edvards Bafets nesen nākuši klājā ar aicinājumu vairākiem simtiem amerikāņu miljonāru dzīves gaitā vai vismaz pēc nāves pusi savas bagātības ziedot labdarībai.

Pat ja vien šie divi kungi paši izrādītos vienīgie, kas to izdarītu (Bafets pat ir paziņojis, ka labdarības nolūkos izmantos 99% sava kapitāla), tādējādi daudzi krīzes laikā trūkumā nonākušie amerikāņi saņems jūtamu atbalstu. Taču viņu aicinājumam jau atsaukušies apmēram 40 filantropi, un noteikti būs vēl!

Jāpiebilst, ka minētie amerikāņu miljonāri ar labdarību saprot arī izglītības un zinātnes dotēšanu.

Zināms, ka ekonomiskā krīze skārusi Latviju stipri vairāk nekā ASV. Arī šajā jomā mēs esam „pirmie” pasaulē. Esam izgājuši cauri arī smagam „primitīvā kapitālisma uzkrāšanas posmam”, un Jūs – Latvijas oligarhi – šajā laikā esat guvuši, salīdzinājumā ar vidusmēra Latvijas pilsoni, pasakainas bagātības.

Nupat Latvijai nāksies konsolidēt budžetu par apmēram 300 miljoniem latu. Vai tautas plašākiem slāņiem jāturpina nest uz saviem pleciem smagāko taupības slogu? Aicinu Jūs sekot amerikāņu piemēram (un ne jau tikai viņiem, arī Vācijā turīgākie rīkojas līdzīgi) – un ziedot desmito tiesu savu bagātību, kas guļ ofšoru kontos, Latvijas budžetam!

Īpašs aicinājums man ir Kargina kungam: Jūs nomājat savu iespaidīgo villu Jūrmalā no kādas ofšora firmas. Vai nepiekritīsiet man, ka tā lieliski kalpotu kā pārbūvēts rehabilitācijas centrs mūsu trūcīgākiem pensionāriem un bērniem? Tas kļūtu par mūža ieguldījumu Latvijas labākai nākotnei!

Pasaulē jau uzsākti pirmie darbi ofšoru stingrākai kontrolei, drīz tie kļūs par parastām bankām. Bet rietumos jau esam divdesmit gadu – laiks mainīties! Ziedosim mūsu tautai: „Mans zelts ir viņas zelts, mans gods ir viņas gods”!