Atklātā vēstule Bilam Geitsam un Vorenam Edvardam Bafetam

Kungi, es aplaudēju Jūsu dāsnumam, ko apliecinājāt ar savām darbībām ASV, Ķīnā un Indijā. Manuprāt, īpaši svarīgi ir tas, ka šajā globālo klimata izmaiņu laikmetā Jūsu labdarības fondi palīdz attīstīties zinātnei un izglītībai, kas izglābs cilvēces nākotni.

Jūs iedvesmojāt mani nosūtīt atklāto vēstuli Latvijas mēroga lielbagātniekiem, aicinot viņus sekot Jūsu piemēram. Nesenā pasaules ekonomikas krīze vissmagāk skāra tieši Latvijas ekonomiku. Valsts budžets ir sarucis gandrīz vai uz pusi. Un, protams, šajā situācijā visvairāk ir cietuši parastie cilvēki. Šobrīd Latvija pieliek milzīgas pūles, lai izrāptos no bedres, kur tikām iesviesti gan globālo, gan vietējo politisko un ekonomisko kļūdu dēļ.

Es vērsos pie Latvijas lielbagātniekiem, kas lielāko tiesu sava kapitāla ir ieguvuši, piedaloties necaurspīdīgā un bieži vien nelegālā valsts uzņēmumu privatizācijā pēc 1991. gada, kad Latvija kļuva neatkarīga – aicinot viņus palīdzēt valstij nosegt tos izdevumus, kurus tā vairs nevar atļauties nogriezt no sava budžeta. Viņiem salikt kopā 350 miljonus latus, iespējams, būtu pat vieglāk, kā iedzīvotājiem samaksāt 350 latus par dzīvokļa kredītu mēnesī. Mūsu lielbagātnieki ir daudz grēkojuši pret likumu un sirdsapziņu, šī būtu viņu iespēja parādīt, ka “jebkuram grēciniekam ir nākotne”.

Diemžēl mani aicinājumi nav sastapuši dzirdīgas ausis. Es aicinu Jūs savu globālo labdarības pasākumu ietvaros apmeklēt arī Latviju un ar savu piemēru parādīt, ka ir arī citi ceļi, ka bagātība ne vienmēr nozīmē mantrausību un ka nauda var būt kā līdzeklis, lai padarītu pasauli labāku un laimīgāku.