Stenogramma: Saskaņas centra liekulība

Parakstos zem katra vārda, ko šodien no Saeimas tribīnes teica mana kolēģe, “Vienotības” deputāte Ilma Čepāne, komentējot “Saskaņas Centra” darbību. Atļaušos te publicēt pilnu Čepānes k-dzes runas tekstu:

“Godātais Prezidij! Godātie deputāti! Es pilnīgi varu piekrist savam kolēģim Agešina kungam, kurš teica, ka Latvijai šodienas apstākļos ir nepieciešama stabila un darboties spējīga koalīcija un galvenais iemesls lielākoties no šī flanga puses, no jūsu kolēģu puses ir tas, ka valdība nebūšot stabila, jo „Saskaņas Centrs” neesot paņemts valdībā. Tātad neesot absolūti nekādu racionālu argumentu, lai „Saskaņas Centrs” nedarbotos valdībā, pazaudēta demokrātija un tā tālāk. Mēs jau to visu dzirdējām.

Taču, godātie kolēģi! Es domāju, ka jūs drīzāk varbūt daži, varbūt arī vairākums dzīvojat paši iedomu pasaulē, nevis mēs. Jo es domāju, ka demokrātiskajās valstīs valdība netiek veidota proporcionāli iegūto mandātu skaitam. Netiek veidota proporcionāli. Tādā gadījumā, ja jūs domājat tā, tad tas būtu nostiprināts normatīvajā regulējumā, proti, Satversmē. Tā tas nav nostiprināts.

Godātie kolēģi! Protams, Latvijai pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir nepieciešama patiešām iespējami plaša koalīcija, taču valdība demokrātiskās un tiesiskās valstīs tiek veidota, ņemot vērā attiecīgo partiju ideoloģiju un ekonomiskās programmas. Kā zināms, ņemot vērā, ņemot vērā to, kas ir pēdējā laikā noticis, „Saskaņas Centrā” joprojām kā partijas, tā politiskajā apvienībā ietilpst Latvijas sociālistiskā partija. „Saskaņas Centra” vadība līdz šim nav norobežojusies no šī, varētu teikt, agresīvā un vēl kāda cita spēka ideoloģijas. Ja jūs paskatītos, godātie kolēģi, varbūt jūs paši pat daži nezināt ar ko jūs esiet kopā savā politiskajā apvienībā, tad es jums ieteiktu paskatīties un palasīt šīs Latvijas Sociālistiskās partijas programmu un šajā Latvijas Sociālistiskās partijas programmā mēs varam, tā ir ļoti gara, apmēram man atgādina tā kā viss… apmēram piecdesmito, sešdesmito gadu visdrūmāko padomju laiku PSKP vēstures izklāstu un dažas lietas no šīs programmas. Proti, šī partija okupāciju uzskata par atbrīvošanu, šī partija deportācijas uzskata par likumīgām, šī partija neatkarības atjaunošanu uzskata par kontrrevolucionāru apvērsumu, kuru ir veikusi izkurtējusī, tostarp inteliģence. Tātad šeit zālē sēdošie, es varētu teikt, arī es, piedalījos pirms 20 gadiem Latvijas neatkarības atjaunošanā, es domāju, tas man… es jūtu pat to kā personisku aizvainojumu.

Ja runājam par šīs partijas ekonomisko programmu, tad šī partija uzskata, ka ar laiku ražošanas pamatlīdzekļi, dabas resursi ir jānacionalizē un uz sociālismu varētu pāriet, nu, atkarībā no šīs te buržuāziskās republikas valdošo uzvedības vai nu mierīgā ceļā, vai arī pat vardarbīgā ceļā. Šādi vārdi ir šajā partijas programmā.

Tad, kad no nacionālās apvienības puses atsevišķi jauni politiķi izteica dažas neapdomīgas frāzes, jo atceramies visi, kāds skandāls tika sacelts. Faktiski tas, tie ir ziediņi, ko tur viens no Nacionālās apvienības pateica, salīdzinājumā ar to, kas… ko proponē jūsu apvienībā sastāvā esošā politiskā partija. Cileviča kungs saka tā, ka lietas esot jāsauc īstajos vārdos. Es tam varētu piekrist. bet, Cileviča kungs, jūs labi pārzināt cilvēktiesības, un nevajadzētu šeit izplatīt neapstiprinātas informāciju jeb varbūt pat varētu teikt baumas par atsevišķiem ministru kandidātiem. Publiski tas nekur nav teikts.Cileviča kungs, jūs ļoti labi zināt, ka lietas Prokuratūrā neierosina un pēc Saeimas kaut kādu konkrētu noteikta lēmuma, runājot par Rasnača kungu. Ja Prokuratūra nav uzskatījusi par nepieciešamu šajā gadījumā iespējams, izdot kriminālvajāšanai Rasnača kungu, tad saeima taču to nevar ietekmēt šajā veidā.

Ja jūs runājat, ka Judina kungs ir politiski angažēts, tajā laika, ka es domāju, ka 2010.gadā, kad viņš pretendēja uz Augstākās tiesas tiesneša amatu, būdams augsta līmeņa profesionālis šajā jomā, es domāju, ka Judina kungs patiešām nebija saistīts ar nevienu partiju. Man tas nav zināms. Un Judina kungs, manuprāt, šo soli – pievienoties šeit šai partijai, nolēma tikai tad, kad viņš redzēja, ka šeit kaut kas šajā jomā ir jādara. Es gribētu „Saskaņas Centram” atgādināt, vai tad arī Vīganta kungs bija pietuvināts kādai no politiskām partijām, ka jūs balsojāt pret viņu „pret”? Lai gan mums ir ļoti grūti runāt, kas ir bijis „par”, kas ir bijis „pret”. Cileviča kungs vienmēr runā par savu sirdsapziņu, bet es joprojām saku, ka jūsu sirdsapziņa, balsojot nav redzama, tostarp arī neviena cita sirdsapziņa nav redzama un tāpēc es domāju, ka koalīcijā viens no pirmajiem jautājumiem, tostarp Juridiskajai komisijai, ir pieņemt Saeimas kārtības rullī grozījumus, kur amatpersonas tiek ievēlētas atklātā veidā, lai nebūtu jāskatās vienam uz otru ar aizdomām.

Par kādu Korektumu Cileviča kungs, jūs pārmetat, ka mēs rīkojamies nekorekti? Par kādu korektumu no jūsu puses var runāt? Es gribētu teikt, ka sadarbība ar „Saskaņas Centru” varētu būt iespējama, ja šī politiskā apvienība saprastu un arī novērtētu šo savu liekulīgo atsevišķu politiķu liekulīgo attieksmi pret latviešu valodā runājošiem vēlētājiem un krievu valodā runājošo elektrorātu. Piemēram, latviešiem jūs sakāt, ka esat par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. taču krievu elektorātam jūs sākāt, ka tādi radikāļi kā Osipovs un Lindermanis ir krievu tautas sirdsapziņas bruņinieki. Vai tā nav liekulība augstākajā pakāpē? Un es domāju, ka jūs līdz ar šādu attieksmi ļoti šķeļat Latvijas sabiedrību. Ja mēs paskatāmies arī jūsu intervijas latviešu presē un krievu presē, tā ir dažkārt kā diena pret nakti. Un es domāju, ka mūsu sašķeltajā sabiedrībā mēs saskaņu panāksim tikai tad, ja jūs sabiedrībai teiksiet patiesību par Latvijas vēsturi un norobežosieties no jūsu sastāvā esošajiem radikāliem spēkiem.

Paldies par uzmanību.”