Gandrīz retorisks jautājums “Dzimtajai valodai”

Pirms dažām dienām Brīvības un solidaritātes fonds, kura vadītājs esmu, rīkoja konferenci par pēcreferenduma situāciju Latvijā – sabiedrības, ekspertu un politiķu forumu “Latvija pēc referenduma: starpetniskās sadarbības stratēģijas”. Vairāk par to var izlasīt mājaslapā www.bsf-latvija.lv, kur vēlāk tiks publicētas arī ekspertu prezentācijas, kā arī pasākuma stenogrammas un videomateriāls. Taču gribu papildus publicēt arī zināmas pārdomas, kas pašam radās, vērojot forumā notiekošo klātienē.

Klausoties “Dzimtās valodas” pārstāvju un atbalstītāju teikto, man ienāca prātā domā – kā rīkotos krievi, ja viss būtu otrādi? Tas ir, ja krievi būtu atjaunojuši savu valsti 1991. gadā, bet latvieši būtu tie imigranti, kas ieceļojuši gandrīz 50 okupācijas gadu laikā? Vai šie krievi būtu citādi rīkojušies, ja viņi tagad jūtas abižoti un aizvainoti? Uz to vajadzētu atbildēt “Dzimtās valodas” piekritējiem.

Personīgi domāju, ka viņi rīkotos apmēram tāpat, proti, darītu visu, lai vairs nezaudētu savu statusu kā pamatnācija savā valstī. Jo šāds pamatnācijas politiskais instinkts ir universāls. Tas redzams visās Eiropas valstīs, kurās ieceļojuši daudz imigranti un kur pamatnācija sāk just apdraudējumu sev. Tā, piemēram, Nīderlandē pirms vairākiem gadiem ieviesa stingrākus naturalizācijas noteikumus (valodas prasme obligāta utt.), pat Lielbritānijā to darīja! Ja agrāk pēc piecu gadu nodzīvošanas imigrants saņēma pastā vēstuli, kas vēstīja: “apsveicam kā pilsoni”, tad tagad jādara apmēram tas pats, kas Latvijā, ieskaitot – nolikt angļu valodas eksāmenu!

Kaut ko līdzīgu redzam arī Krievijā, vismaz Putina izteicienos, kaut krieviem nevajadzētu justies apdraudētiem, jo tagad sastāda 80% no visiem iedzīvotājiem savā valstī.

Vai “Dzimtās valodas” pārstāvji spēj iejusties latviešu ādā? Ja jā, tad ko viņi darītu citādi nekā latvieši pēc 1991. gada, kad pamatnācijas un iebraucēju proporcijas bija apmēram puse uz pusi? Vai visiem uzreiz piešķirtu automātiski pilsonību, piemēram? Nav ko atsaukties uz Lietuvu, jo tur poļu minoritāte bija lielākā, bet imigranti no Krievijas bija tikai kādi 8% no visu iedzīvotāju skaita.