Saeimas komisiju vizīte Briselē

No 4. Līdz 6. martam devos Eiropas Komisijas apmaksātā braucienā uz Briseli, kur vadīju LR 11. Saeimas interaktīvo darba vizīti – piedaloties pārstāvjiem no Saeimas komisijām (Eiropas lietu / Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas / Ārlietu / Budžeta un nodokļu politikas / Sociālo un darba lietu).

Darba gaitā uzklausījām gan pašu deputātus Eiropas Parlamentā, gan dažādas ES amatpersonas, piemēram, ES komisāru attiecībām ar nacionālajiem parlamentiem, EK priekšsēdētāja vietnieku Marošu Šefvoviču, ES monetāro lietu un Eiro jautājumu komisāru Oli Rēnu, ES Budžeta komisāru Janušu Levandovski.

Bija ļoti interesanta un informatīva saruna ar EK Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta, Lauksaimniecības politikas analīzes nodaļas vadītāju Pjēru Baskū, kurš demonstrēja prezentāciju „Kopējā lauksaimniecības politika pēc 2013. gada – svarīgākie secinājumi”, kā arī tikšanās ar EP deputātu un referentu Luisu Manuelu Capulas Santos par tiešajiem maksājumiem šajā programmā.

Ļoti apmierināts esmu par sarunu ar atbildīgo ziņotāju par ES daudzgadu budžetu Reimer Böge. Kopumā bija jūtams, ka Vācija labi izprot situāciju Latvijā un varētu kļūt par nopietnu „atsvaru” tām valstīm, kuras vilcinās palīdzēt mums ar divu galveno jautājumu risināšanu – par tiešajiem maksājumiem un kohēziju.

Interesants ir fakts, ka atbildīgās amatpersonas Eiropā rūpīgi seko dalībvalstu, tai skaitā arī mūsu presei un to analizē – attiecīgi, viņu informētība ir lielā mērā atkarīga arī no tajā publicētā. Esam daudz vietējā presē runājuši par tiešo  maksājumu problēmu, taču nepietiekami par, manuprāt, daudz svarīgāko – kohēzijas jautājumiem. Bet tieši no tā ir lielā mērā atkarīgs, cik ātri Latvija spēs panākt Eiropas Savienības līmeni.