Sīrija pašu acīm

Pateicoties mūsu pašu žurnālistes Zanes Penezes drošsirdībai un uzņēmībai, arī Saeimas deputātiem – Ārlietu komitejas pārstāvjiem tika dota unikāla iespēja uzzināt, kas notiek šobrīd Sīrijā. Bez liekiem izskaistinājumiem vai cenzūras.

Tiekoties ar Z. Penezi trešdien, 23. maijā, uzklausījām viņas kā aculiecinieces stāstu par neseno viesošanos nemieru pārņemtajā Tuvo austrumu valstī. Sīrijā žurnālistei izdevās iekļūt opozīcijas armijas kontrolētā teritorijā, intervēt aktīvistus un bijušos politieslodzītos, kā arī brīvās armijas pārstāvjus.

Ārlietu komisijai šī bija ārkārtīgi vērtīga tikšanās gan no tīri cilvēciskās intereses, gan arī deputātu darba viedokļa, jo īpaši tiem, kas pieņem lēmumus arī Eiropas lietu komisijā. Izsakām patiesu apbrīnu žurnālistei par drosmi, īpaši zinot, ka līdz šim jau divi citvalstu žurnālisti Sīrijā ir gājuši bojā – valstī valda brutāls režīms, kas savu varu nodrošina ar plašām represijām, kuru realizēšanā iesaistīta armija un plašs spiegu tīkls.

Šis režīms Sīrijā pastāv jau krietni senāk, taču pēdējie 14 mēneši ir iezīmējuši īpaši asiņainu posmu, kas nevar atstāt vienaldzīgu nevienu tā liecinieku no malas. Nošauti jau vairāk kā 10 tūkstoši civiliedzīvotāju, par piedalīšanos jebkuros protestos tiek piemēroti cietumsodi. Mierīga demonstrācija pret korupciju valstī, kuru valsts vara toreiz izlēma apspiest ar spēku, nu ir izvērsusies īstā pilsoņu karā. Un diemžēl viss liecina, ka tas tā arī turpināsies…

karte: Richard Johnson, National Post News Services