Vēl mazliet par nodokļiem

Kā jau iepriekš kādā rakstā minēju, mūsu šodienas lēmumi faktiski bija vērsti uz to, lai līdz 2015. gadam ienākumu nodokļu apmērs samazinātos no 25 līdz 20%. Igaunijā šobrīd tas ir mazāks kā pie mums, taču līdz 2015. gadam tāpat tiks samazināts tieši līdz 20%. Lietuva ir gājusi tālāk, tajā minētā nodokļa apmērs ir 15%, taču tur summai papildus nāk klāt vēl valsts obligātā veselības apdrošināšana.

PVN pēc visiem strīdiem tika lemts samazināt par 1%, neveidojot samazinājumus atsevišķām preču grupām. Taču Latvijā arī šobrīd ir daudz vairāk izņēmumu ar samazināto PVN kā Igaunijā vai Lietuvā. Ir arī palielināti citi atvieglojumi, piemēram, par transporta līdzekļu ekspluatāciju daudzbērnu ģimenēm, arī nekustamā īpašuma nodokļu atvieglinājumi tām pašām daudzbērnu ģimenēm tiks paplašināti utt.

Starp citu, mums ir arī tikai 12% nodoklis malkai, kas nav Lietuvā un Igaunijā – manuprāt, tas ir ļoti nozīmīgi lauku iedzīvotājiem un daļai pilsētnieku, kā arī tiem, kas atbalsta zaļās enerģijas principu.

Tagad nākamais lēmums stāv priekšā par to, palielināt neapliekamo minimumu vai paplašināt atvieglinājumus par apgādībā esošajām personām.