Uz priekšu un ārā no bedres

Šodien Saeima jau otrajā un galīgajā lasījumā pieņēmusi budžeta grozījumus, un nu tie ir pat lielāki nekā sākotnējā versijā – proti, valdība pielikusi klāt vēl gandrīz 19 miljonus latu, savukārt Saeima pievienojusi 1,1 miljonus; kopā tātad ir papildus 20 miljoni. Tādējādi papildus summa prioritārajiem izdevumiem (veselība, izglītība, transporta infrastruktūra) ir 88 miljoni latu, bet budžeta grozījumu kopsumma – vairāk kā 240 miljoni latu.

Budžeta deficīts šajā gadījumā paliek zem 2%, un ir cerība, ka nākamgad tas varētu būt jau tuvu nullei. Aptaujas parāda, ka sabiedrība to saprot – labāk ieguldīt naudu, piemēram, izglītībā, nevis ilgstoši maksāt procentus.

Tā kā esam agrāk pieņēmuši fiskālās disciplīnas likumu un vispār visā Eiropas Savienībā šobrīd tiek stingrāk kontrolēti dalībvalstu budžetu ieņēmumi un izdevumi, Latvija ir nostājusies uz stabila ekonomiskās atveseļošanās ceļa. Atliek tikai cerēt, ka turpmākās valdības nenovedīs valsti atpakaļ tādā stāvoklī, kāds bija 2008.-2009. gada krīzē. Parāds nav labs brālis!