Kipra pieprasīs finansējumu no Eiropas Komisijas glābšanas fonda

Laikā no 14. līdz 17. oktobrim piedalījos kārtējā ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē (COSAC), kas norisinājās Nikosijā, Kiprā. Šajā sanāksmē pārstāvēju Latviju kā Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs (V) – kopā ar tās priekšsēdētāju Zandu Kalniņu-Lukaševiču (RP) un sekretāru Igoru Pimenovu (SC).

Šādas sanāksmes notiek divas reizes gadā, kad mainās ES prezidējošā valsts – un 2015. gadā iespēja to sarīkot būs arī Latvijai.

Aktuālākās tēmas šoreiz bija par monopolisma mazināšanu energoapgādē, valstu atveseļošanu pēc krīzes un vienotā tirgus pilnveidošanu. Pārstāvji no Latvijas vairakkārt iesaistījās diskusijās, šoreiz faktiski vienīgie no visām Baltijas valstīm. Lielākoties šīs diskusijas bija par krīzes pārvarēšanu un Latvijas panākumiem tajā, kā arī reģionālo politiku (Latvijas gadījumā – ar Latgali).

Debatēs par atveseļošanos no krīzes aizrādīju, ka arī taupības politika var nozīmēt izaugsmi, ja vienlaikus valstī tiek veiktas strukturālās reformas un saprātīgi izmantoti ES struktūrfondi, kas krīzes laikā faktiski ir vienīgais investīciju veids valstī.

Sanāksmes laikā Kipras pārstāvji paziņoja, ka būs spiest vērsties pēc finansiālas palīdzības pie ES Centrālās bankas, SVF un EK glābšanas fonda, jo valsts vairs nevar „savilkt kopā galus” – tātad, diemžēl arī Kipra pievienojas tā saucamo „Pigs” valstu sarakstam, kurā jau ir Grieķija, Īrija, Portugāle un Spānija. Pamatojums nav tālu jāmeklē – Kipra ir vērsusies pie Krievijas, lūdzot finansējumu 5 miljardu eiro apmērā (2. kārtā – jo 1. kārtā jau saņemti 2,5 miljardi), un saņēmusi atteikumu. Faktiski tā ir uzticības problēma, jo vēlāk noskaidrojās, ka Krievija šo finansējumu ir gatava sniegt tādā gadījumā, ja Kipra oficiāli piesakās pie EK glābšanas fonda.

Iespējams, Kipras glābiņš varētu būt jaunās gāzes atradnes jūrā netālu no valsts krastiem, ja tās varēs tikt pilnvērtīgi izmantotas. Starp citu, Latvijas plašsaziņas līdzekļos jau ir izskanējusi ziņa, ka austrumu nauda, kas līdz šim bija noguldīta Kipras bankās, tagad plūstot uz Latviju.

Saistītie raksti:

par COSAC sēdi 2012. gada pavasarī Kopenhāgenā – saite

par COSAC sēdi 2011. gada rudenī Varšavā – saite