Kad beigsies 2. Pasaules karš?

Šodien Saeimas plenārsēdē līdzās citiem jautājumiem skatījām arī likumprojektu par 2. Pasaules karā mobilizēto personu statusu, kurš paredzēja atbalstīt tos Latvijas Republikas iedzīvotājus, kuri šī kara laikā tika prettiesiski mobilizēti karojošo valstu militārajos formējumos. Diemžēl Saskaņas Centrs savu politisko manevru dēļ ir laikam gatavs šo karu turpināt pat šodien, jo nobalsoja pret – kaut arī pat Valsts prezidents Andris Bērziņš ir publiski uzsvēris, ka nepieciešams beidzot panākt izlīgumu starp abu pušu veterāniem. 

Likumprojekts aptvēra tās personas, kas tika mobilizētas laikā no 1940. gada 5. augusta līdz 1945. gada 8. maijam – un tie ir gan tie Latvijas iedzīvotāji, kas Latvijas teritorijā tika mobilizēti nacistiskās Vācijas un PSRS militārajos formējumos, gan arī tie Latvijas Republikas pilsoņi, kas 2. Pasaules karā karojošo valstu militārajos formējumos tika mobilizēti ārpus Latvijas teritorijas.

Nesen jau biju publicējis stāstu par to laiku, ko joprojām iesaku izlasīt visiem, kas vēl nav to paspējuši: Esmu berlīnietis – tas ir stāsts par karu, kurā katrs savā pusē reizēm karoja pat brālis pret brāli, tēvs pret dēlu… Vai tas ir jāturpina bezgalīgi?