Stenogramma: 13.12.2012

Saeimas plenārsēdē diskutējām par Latvijas iestāšanos eirozonā – te manas runas video un stenogramma.

“Prezidij! Cienījamie kolēģi! Mēs esam aizmirsuši vienu tādu mazu, svarīgu lietu: šorīt bija ziņas, ka Briselē Eiropas Savienības finanšu ministri beidzot pēc 14 stundu ilgām debatēm vienojušies par banku uzraugu eirozonā. Un tas kopā ar Eiropas Banku iestādi jeb aģentūru veidos tā saukto VUM. Tas ir jauns vārds – vienotais uzraudzības mehānisms. Atcerieties – VUM!

Es neiedziļināšos tagad detaļās, ko tas viss nozīmē. Bet… Mēs te strādājam Eiropas lietu komisijā… Un tas viss kopā dos rezultātu, ka nākotnē mums vairs nevajadzēs… nevajadzētu piedzīvot tādu situāciju, kāda bija ar banku „Baltija” (cik tas maksāja Latvijai?) un ar Parex banku (jājautā, cik tas vēl mums maksās, lai gan naudiņa tur sāk nākt atpakaļ), un, protams, Latvijas Krājbanku.

Es nemaz nerunāšu par Īriju, Īrija tika pieminēta. Nabaga Īrija! Tai ekonomika bija ļoti laba, bet tā izlēma glābt sešas lielas bankas, un tāpēc jau nogāja lejā, un tāpēc vajadzēja prasīt… vajadzēja lūgt palīdzību. Tā ka es to gribu pateikt: tur nav ne lats, ne eiro vainīgs. Ir vajadzīga vienkārši uzraudzība un pareiza fiskālā politika.

Vēl es gribu pateikt: tā ir arī mums, nodokļu maksātājiem, laba ziņa. Vēl, neizplūstot detaļās, gribu teikt: tas nozīmē arī to, ka turpmāk mēs, nodokļu maksātāji, neglābsim bankas. Kas glābs bankas? Īpašnieki un kreditori. Nu tā taču ir laba lieta!

Un vēl. Tas uzraugs būs… nu, Eiropas Centrālās bankas paspārnē, varētu tā teikt. Un tie, kas teica – Dana laikam teica -, ka nu teju, teju eirozona sabrukšot un viss būšot pagalam… Gribu atgādināt, ka pirms pāris mēnešiem Mario Dragi, kas ir Eiropas Centrālās bankas priekšnieks… Viņam vajadzēja vien pieminēt, ka viņš pielietos visus resursus, lai glābtu eiro, – un uzreiz kas notikās? Spānijā un Itālijā pazuda visas naudas aizņemšanās problēmas, kritās uzreiz procentu likmes. Un viņš neko citu nedarīja – to, ko jau dara Amerika. Un Amerikā nav tik dziļas problēmas tāpēc, ka Amerikai ir Centrālā banka.

Tā. Un visbeidzot… Ā, gribas arī tomēr pateikt, kāpēc tas ir pagriezies uz labu. Nu, te arī runāja par Vāciju un par Merkeli. Bet, piedošanu, Merkele teica tā: „Es glābšu eiro.” Un, protams, ja Vācija ar saviem milzīgajiem resursiem domā, ka tā izglābs eiro, tad tā arī būs. Bet – uz saviem noteikumiem! Un tie noteikumi mums visi ir zināmi: struktūrreformas un viss pārējais, ko mēs darījām šeit, kad pieņēmām gada sākumā Fiskālo līgumu. Jau sākumā esam arī pieņēmuši Fiskālās disciplīnas likumu šeit, Latvijā!

Beigās. Jā, tiešām, padomājiet par mūsu pasaules malu! Kas pirmā iestājās eiro? Nu, Somija! Un kāpēc? Lolita jau ļoti smuki to visu pateica. Kas otrā iestājās? Igaunija! Igaunija cieš? Igauņi dzīvo labāk nekā mēs diemžēl! (No SC frakcijas: „Braucam uz Igauniju!” Zālē smiekli.)

Kas būs, ja mēs… Jo mēs sekosim, jā. Oi! Kas būs trešais? Kas būs trešais šinī lokā? Tā būs Latvija! Un aiz mums tūlīt… mums uz papēžiem mīs Lietuva, kā to Lietuvas jaunais „kreisais” Ministru prezidents arī pateica. Lūdzu, ņemiet to vērā! Butkevičs pateica: „Mēs gribam pievienoties Latvijai!”, bet viņi nav tik labi strādājuši kā mēs, tāpēc viņi netiks reizē ar mums. Viņi varēs nākt tikai pēc mums. Un no mums visiem Polija beidzot arī ir pateikusi, ka tā mācīsies no mums – no Latvijas.

Atbalstām! (zālē aplausi)