Indijas vēstnieces vizīte Latvijā

Nesen Rīgā ciemos no Stokholmas ieradās Indijas vēstniece Latvijā (un Zviedrijā) – Banašri Bose Harisone (Banashri Bose Harrison), lai kopā ar mums svinīgi atzīmētu neatkarīgās Indijas Republikas dienu (Indija ieguva neatkarīgu 1947. gada 15. augustā, bet oficiāli republikas statusu – 1950. gada 26. janvārī).

Pasākuma gaitā izskanēja gan vēstnieces Banašri Boses Harisones, gan Ārlietu ministrijas valsts sekretāra Andra Teikmaņa runas; savukārt, Saeimas balsi pārstāvēju es, Atis Lejiņš, kā Indijas sadarbības grupas vadītājs. Laba ziņa – izskatās, ka šogad beidzot tiks dibināta Latvijas vēstniecība Ņūdeli. Ilgi gan kavējāmies, taču zaudēto varēsim atgūt, ja mums būs spēcīga diplomātu komanda.

Piedalījās arī pārstāvji no jaundibinātās Latvijas-Indijas konsultatīvās padomes, kuru vada Otto Lodiņš un kura pārstāv Latvijas uzņēmēju intereses Indijas tirgū, kā arī veicina mūsu ekonomiskās, politiskās, zinātnes, izglītības un kultūras jomas sadarbības ar Indijas valsts institūcijām, nevalstiskām organizācijām, un komersantiem.

Kopumā pēdējais gads ir bijis ļoti produktīvs sadarbībā ar Indiju – bez augstāk minētā var atcerēties, piemēram, arī gada otrajā pusē dibināto Indijas studiju un kultūras centru, kuru šobrīd vada profesore Sigma Ankrava un kura uzdevumi ir gan akadēmiskā sadarbība un ar Indiju saistītu izglītības programmas un zinātniskus pētījumu veicināšana Latvijā, gan sabiedrības zināšanu vairošana par mūsdienu Indijas kultūru, biznesu un politiku.

Vizītes laikā vēstniece atklāja arī jauno Indijas vīzu centru, kurā turpmāk varēs noformēt vīzu pieteikumus, lai tie tālāk ar kurjerpastu tiktu nogādāti Indijas vēstniecībā Stokholmā vīzas izsniegšanai.

Drīzumā gaidām nākamo mūsu Ārlietu ministra vizīti Indijā. Bet jau šobrīd ir zināms, ka pavasarī ministrija uz Deli plāno nosūtīt jau otro Latvijas konsulāro misiju, kuras galvenais uzdevums ir vīzu izsniegšana indiešiem, kas nolēmuši studēt kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm – tas palīdzēs piesaistīt jaunus studentus.