Kas rausta VL aukliņas?

Šodien Saeimas ārkārtas sēdē apstiprinājām amatā jauno Satiksmes ministru – Anriju Matīsu, kurš līdz šim bija SM valsts sekretārs. Ar opozīcijas balsīm, jo mūsu koalīcijas partneri, “vislatvieši” to neatbalstīja. Taču debatēs Einars Cilinskis, rūpīgi lasot, acis nepacēlis, iepriekš sagatavoto tekstu, manuprāt, pārkāpa rietumu pasaules ētikas normas un nolaida mūs “Ukrainas līmenī”. Ja nu Vienotība ir tik briesmīga, teju vai visos grēkos vainojama, – kā tad varēja Visu Latvijai ar mums tik ilgi koalīcijā izturēt? Vai tad viņi nav līdzvainīgi? 

Pirms tam Vienotības frakcijā vairākkārt notika spraigas diskusijas par Matīsa kungu kā kandidātu ministra amatam, bija arī dažādi uzskati, tomēr spējām vienoties – bet kādi spēki dīda VL uz valdības gāšanu? Vai tikai mūsu latviešu nespēja ilgi dzīvot normālā politiskā vidē (jo aiz inerces mums vajag vētras un nestabilitāti, citādi jūtamies nelaimīgi), vai tomēr kāds skaidrs politisks aprēķins, ko nosaka kādi citi spēki ārpus Saeimas sienām, kuriem patreizējā valdība vairs nav pa prātam? Tāda jau laikam tradīcija.

Atskatoties vēsturē, redzam, ka “Tēvzemei un Brīvībai” ir bijusi visaktīvākā valdību gāzēja. Man nebija viegli šoreiz balsot kopā ar opozīciju, bet to agrāk ir darījuši arī mūsu abi koalīcijas partneri, un Vienotība īpaši to ļaunā neņēma. Nupat, aizvakar Visu Latvijai balsoja kopā ar Saskaņu, lai neļautu tiem mūsu zemes patriotiem, kas jūtas kā latvieši, labi pārzina latviešu valodu un grib būt latvieši, kļūt par tādiem valsts reģistros. Abas puses balsoja pret Vienotību un Reformu partiju, kas ar dažiem izņēmumiem šādu priekšlikumu atbalstīja. Gan “saskanieši”, gan “vislatvieši” negribēja pieļaut, ka krievi un citi kļūtu par latviešiem, kā tas jau gadsimtos Latvijā ir noticis pašplūsmā. Citādi mēs sen būtu izmiruši kā nācija.

Interesanti būs redzēt, kādu koalīciju VL centīsies veidot pēc pašvaldību vēlēšanām jūnijā?