Komentārs Mārim Antonevičam (Latvijas Avīze)

Pirms dažām dienām ievēroju rakstu, kuru portālā DELFI publicējis Latvijas Avīzes žurnālists Māris Antonevičs. Cita starpā autors ir veltījis dažas rindkopas arī man, kritizējot manu nostāju ārpolitikas jautājumos:

“Savulaik žurnālisti vērsās pie Lejiņa kunga ar līdzīgu jautājumu – vai vajag iebrukt Lībijā, lai palīdzētu vietējiem nemierniekiem gāzt diktatoru Kadafi, un saņēma atbildi, ka vajagot gan, jo Lībija neesot rīkojusies tik pareizi kā Ēģipte. Pamatojumā paša eksperta citāts: “Ēģiptē nebija pilsoņu karš, jo armija nostājās tautas pusē, turpretī Lībijā ir otrādi – lielākā daļa armijas nostājās Kadafi pusē un tā nogalina civiliedzīvotājus.” (LETA, 2011. gada 20. martā) Spriedums gatavs! Paiet divi gadi un tā pati Ēģiptes armija slaktē nost to pašu tautu. Vai precīzāk sakot – tās daļu, kas nepiekrīt armijas lēmumam atcelt demokrātiski ievēlēto prezidentu. Pēc pieredzējušā eksperta un politiķa Lejiņa loģikas tas it kā nozīmētu, ka Ēģipte nu ir pelnījusi uzbrukumu?

Bet visi nesenie slavinājumi par Ēģipti kā Tuvo Austrumu paraugvalsti tikai apliecina, ka cilvēks vienkārši īsti nesaprot par ko runā, lai gan it kā spriež par ļoti nopietniem jautājumiem. Noder vienīgi mierinājums, ka Latvija starptautiski nespēlē tik nozīmīgu lomu, lai no mūsu nostājas kaut kas būtu atkarīgs.”

Mans komentārs augstāk minētajam:

Cienījamais Antoneviča kungs – bet man taču bija taisnība!  Armija nostājās tautas pusē, – un nebija pilsoņu kara, kad gāza Mubaraku.

Pēc tam, kad ievēlēja jaunu parlamentu un vara nonāca Musulmaņu brālības rokās ar Mursi priekšgalā, pēc kāda laika miljoniem iedzīvotāju atkal izgāja ielās pret Mursi, jo baidījās no reliģiskas diktatūras.  Tad notika militārs apvērsums pret Mursi. Bet Musulmaņu brālības demonstrantus, kuri protestēja pret sava vadoņa gāšanu un kuri atteicās izklīst, apšāva policisti un armija.

Tagad izskatās, ka tiešām varētu izcelties pilsoņu karš starp tiem, kas baidās no islāmistiem, un tiem, kas Musulmaņu brālību atbalsta. Lēš, ka tie varētu būt ap 30% sabiedrības. Tā ir Ēģiptes traģēdija.