Dziesmu svētki, pensijas un eiro

Dziesmu svētki pacilātībā aizvadīti, otrdien Saeimas ārkārtas sēdē veiksmīgi pieņemti būtiski labi likumi, un Latvija uzņemta eiro grupā. Vai šīs trīs labās lietas vienā reizē ir sagadīšanās jeb notikušas, kā agrāk teica, likumsakarīgi?

* Attēlā – piestrādāju pie koka virpas Vērmaņa parkā. Laikam tā no 19. gadsimta – jo kājminamā! Manuprāt, elektrības tautības nolūkos tā šobrīd būtu atkal ejoša prece Latvija, Eiropā!

Dziesmu svētku gājiena laikā, ārzemju latviešu koru un deju kopām ejot garām valdības ēkai, es uzsaucu: “Kur labāk dzīvot, ārzemēs vai Latvijā?” – un pretī atskanēja skaļš “Bez šaubām, Latvijā!”. Galu galā, es taču arī pats vairāk nekā 40 gadus esmu pavadījis ārzemēs (trimdā), bet tagad esmu atgriezies Latvijā un piedevām balsoju par labiem likumiem.

Mazās pensijas tiks tagad indeksētas gadu ātrāk, nekā plānots, bet represētajiem neatkarīgi no pensijas lieluma. Patiesībā tās vajadzētu maksāt tai zemei, kura viņus deportēja, bet ko nu tur padarīt…

Jaunais Būvniecības likums arī – beidzot – pieņemts. Tas noteikti vērtēšanas tabulās Latvijas pievilcību ārzemju investoriem pacels par vairākiem pakāpieniem. Varbūt apsteigsim mūsu tuvākos kaimiņus ziemeļos un dienvidos?

Un skolniekiem arī nebūs jāmaksā par darba burtnīcām. Būs tā, kā ir labklājības valstīs ārpus Latvijas. Tiesa, arī daudzās no tām tagad tiek savilktas jostas ciešāk.

Bet retais droši vien būs pamanījis, ka ir noticis arī grozījums Satversmē, par kuru nobalsoja visa Saeima vienbalsīgi, – par to, ka turpmāk arī Satversmes tiesneši tiks ievēlēti atklāti. Šo nekādi nespēja vien panākt 10. Saeima, bet šajā Saeimā tas notika jo raiti – un tagad vēlētāji zinās, kā balso katrs no viņu ievēlētajiem deputātiem. Pēdējais bastions necaurredzamības aizstāvjiem Saeimā, proti, Valsts Prezidenta atklāta ievēlēšana, ir arī šajā Saeimā spējis noturēties, jo grozīt Satversmi nozīmē dabūt 2/3 vairākumu. Bet varbūt pirms vēlēšanām varam satriekt vēl arī šos mūrus?

Savukārt, Eiropas lietu komisijas sēdē, kurā uzklausījām ziņu par Latvijas oficiālo uzņemšanu eirozonā, dzirdējām neticamas lietas no kāda vieda opozīcijas deputāta – pasaule ir apaļa! Proti, viņaprāt, lai eiro projekts izdotos, būšot jāstrādā. Patīkami dzirdēt, ka to tagad zinām mēs visi, arī pati opozīcija.

Kopumā varu teikt – man ir liels prieks, ka, spriežot pēc aptaujām, iesīkstējošais latviešu pesimisms sāk atkāpties.

Jauku vasaru vēlot, Jūsu deputāts Atis Lejiņš