Atbalsts Ukrainai

Šobrīd Putina Krievija demonstrē visbrutālākās ģeopolitikas īstenošanu kā “vecajos labajos laikos” – kad darbojās gan ar draudiem, gan ieroču piegādi pretiniekiem, gan ar ekonomiskām sankcijām. Šobrīd Putina mērķis ir traucēt Ukrainai sadarbībā ar Eiropas Savienību. Savukārt, ES šādās spēlītes nepiedalās, tā vienkārši piedāvā abpusēji izdevīgus nosacījumus līgumam ar austrumu partnerības valstīm – un neviens īsti negaidīja, ka Krievija būs gatava tik atklātai konfrontācijai.

Šobrīd Eiropas valstis ir sarosījušās atbalstam – spilgts piemērs tam ir Vācija. Piemēram, tā saucamajā “Eiromaidanā” bija klāt pat Vācijas ārlietu ministrs, kurš demonstratīvi nostājās blakus Ukrainas opozīcijas līderim Kļičko, sūtot signālu pasaulei par to, ka Eiropai šāda 19. gadsimta ģeopolitika nav pieņemama.

Tagad ir skaidrs, ka Ukrainā ir ne tikai liels atbalsts tuvināšanās idejai ar Eiropu, bet arī, galvenais, ļoti daudz cilvēku, kas vienkārši grib dzīvot normālu, rietumu vērtībās balstītu dzīvi, kas realizētos valstī ar demokrātisku iekārtu un demokrātisku valsts pārvaldi, nevis Krievijas radīto fikciju par to. Un mums tas jāatbalsta – tieši tāpat, kā savulaik Eiropa atbalstīja Latviju, kad tā gribēja tikt vaļā no PSRS.

Pagājušajā nedēļā arī LR Saeimā tika pieņemta rezolūcija par atbalstu Ukrainai – mēs, ES komisijas deputāti, vienprātīgi paudām nožēlu par Ukrainas iestāžu lēmumu Austrumu partnerības Viļņas augstākā līmeņa sanāksmē neparakstīt asociācijas nolīgumu ar Eiropas Savienību. Te pilns šīs rezolūcijas teksts: