Lieliska konference ar koncertu Mazajā ģildē

10. janvāra vakarā notika svinīga konference par godu eiro ieviešanai Latvijā – to rīkoja premjers Valdis Dombrovskis, un viņa viesi bija Eiropas Padomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu. Piedalījās arī EK priekšsēdētāja vietnieks ekonomikas, monetāro lietu un eiro jautājumos Olli Rēns, Eiropas Parlamenta deputāts, Ekonomikas un monetāro lietu komitejas pārstāvis Burkhards Balcs, kā arī finanšu ministrs Andris Vilks, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un citi.

Vakaru nevainojami vadīja mūsu TV un radio korespondente Briselē Ina Strazdiņa, gludi pārejot no latviešu valodas uz angļu un otrādi, bet konferenci ievadīja un publiku sajūsmināja Viestards Šimkus ar variācijām par Bēthovena “Odu priekam”.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis teica savu pēdējo publisko runu, uzsverot, ka tagad, kad šķietami neiespējamais ir sasniegts, jāpieliek visas pūles, lai Latvija kļūtu par labklājības valsti. Pamati tam ir likti, un ja tos neizjauks, tad labklājība arī augs uz drošiem balstiem. Pirmajā rindā arī sēdēja ministru prezidenta kandidāte Laimdota Straujuma, un man šķita, ka premjers šādā veidā simboliski nodod stafeti tālāk viņa pēctecei.

Arī Rompejs un Barrozu uzsvēra, ka Latvija ir tiešām pierādījusi – neiespējamais var kļūt par iespējamo ar smagu darbu, un tagad Latvijai nav jābaidās, ka tā atrodas kaut kur Eiropas malienē, bet droši pašā kodolā. Augstās amatpersonas izteica cerību, ka Lietuva varēs sekot Latvijai tāpat, kā Latvija sekoja Igaunijai un Igaunija sekoja Somijai.

Ļoti pikantu jautājumu Barrozu kungam uzdeva Maira Dzelzkalēja – ja viņš pamostos kādā rītā un atrastos Dombrovska vietā, bet Dombrovskis savukārt Barrozu krēslā, – ko Barrozu darītu, lai veicinātu Eiropas un tātad arī Latvijas augšupeju. Barrozu atbildēja, ka iespēja, ka Latvijas premjers nonāktu viņa vietā Briselē, ir daudz lielāka, nekā viņam nonākt Rīgā, ko publika saprotoši uzņēma ar aplausiem. Tālāk abi politiķi teica, ka darītu apmēram to pašu, ko katrs no viņiem savā amatā jau ir darījis. Citas izejas nav kā celt konkurences spēju ar darba vietām, kurām ir augsta pievienotā vērtība, un likt drošus pamatus ekonomikai.

Konferenci noslēdza jauniešu koris “Kamēr”, diriģējot Jānim Liepiņam, ar Arvo Perta “Da Pacem Domine” un Ērika Ešenvalda “Ziemeļu gaismām”. Pēc tam publika ar premjeru, premjera kandidātu un augstajiem viesiem sanāca kopā pie glāzes vīna un uzkodām.