Saeimas ziņas: Par Ukrainu

Saeima.lv: Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija pieņem paziņojumu par Krievijas agresiju Ukrainā

Saeimas Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija pirmdien, 3.martā, pieņēma kopīgu paziņojumu par Krievijas agresiju Ukrainā, kurā to stingri nosoda un uzsver Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas Augstākās Radas leģitīmajai varai. Vienlaikus abas komisijas rosināja Saeimas Prezidiju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā šādu paziņojumu pieņemtu arī Latvijas parlaments.

„Situācija Ukrainā, Krimas reģionā mainās pa stundām, tāpēc, nekavējoties reaģējot uz notikumu attīstību, ir ļoti būtiski paust kopīgu nostāju un nosodīt Krievijas rīcību, kas izmanto militārus draudus Ukrainai un pārkāpj Ukrainas teritoriālo integritāti,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš komisiju kopsēdē akcentēja, ka pieņemtajā paziņojumā aicinājums Eiropas Savienībai (ES) un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) nekavējoties izvietot Ukrainā robežu novērošanas misijas ir reakcija uz aizvadītās diennakts aktualitātēm saistībā ar notikumu attīstību Ukrainā.

Kopīgajā paziņojumā komisijas atzīmē, ka situācija Ukrainā kļūst arvien kritiskāka un Krievija ar savu militāro agresiju citas valsts teritorijā pārkāpj starptautiskās normas un pašas uzņemtās saistības, tostarp 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai un 1997.gada Ukrainas un Krievijas Federācijas Draudzības un sadarbības līgumu. Šī rīcība vērtējama kā pretlikumīga, apzināta un plānota iejaukšanās Ukrainas suverenitātē, kuras mērķis ir izraisīt militāru konfliktu ar nodomu okupēt daļu vai pat visu Ukrainas teritoriju.

Eiropas lietu komisija un Saeimas Ārlietu komisija pilnībā pievienojas 2014.gada 1.marta Latvijas Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas, Ministru prezidentes un ārlietu ministra paziņojumam par Krievijas iejaukšanos Ukrainā, teikts šodien pieņemtajā paziņojumā.

Vienlaikus abas komisijas aicina Krieviju izbeigt visa veida agresiju un provokācijas pret Ukrainu, nekavējoties izvest savu karaspēku uz to bāzēm un ievērot starptautiskajos līgumos uzņemtās saistības. Tāpat Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija rosina starptautisko sabiedrību paust stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei, kā arī ES un EDSO nekavējoties izvietot Ukrainā robežu novērošanas misijas, kas kontrolētu noslēgto vienošanos ievērošanu.