ASV būs ar mums!

1963. gadā, apmeklējot Rietumberlīni, ASV prezidents Džons Kenedijs savā runā teica leģendāro frāzi „Ich bin ein Berliner” (esmu berlīnietis), ar to domājot ASV aizstāvību Rietumberlīnei un sūtot ļoti  skaidru signālu Padomju savienībai (ar kuras gādību Vācija bija pārgriezta uz pusēm ar Berlīnes sienu).

Pašreizējo Ukrainas notikumu kontekstā ASV prezidents Baraks Obama tieši tādu pašu signālu nosūtījis Krievijas varai vakar, Igaunijas vizītes laikā skaidri pasakot: „We’ll be here for Estonia. We will be here for Latvia. We will be here for Lithuania.” (mēs būsim šeit, lai aizstāvētu Igauniju, Latviju, Lietuvu) – piebilstot arī sekojošo: „Iepriekš jūs jau reiz zaudējāt neatkarību. Kopā ar NATO jūs to vairs nezaudēsiet nekad.”

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pirms dažām dienām jau vēstīja, ka alianses austrumu dalībvalstīs tiks pastiprināta tās klātbūtne, attīstot bruņoto spēku trieciengrupas, kuras varēs operatīvi un ļoti īsā laikā atbildēt uz militāriem draudiem. Faktiski šobrīd piepildās tas, par ko runāju jau iepriekš – NATO armijas tehnikas priekšpozicionēšana Baltijas valstīs, kur līdz šim notikuši arī plaši manevri ar NATO armiju piedalīšanos. Piemēram, Latvijā par NATO bāzi jau faktiski ir kļuvusi Ādažu militārā bāze. Visās Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne.

Igaunijas vizītē prezidents Obama tiešos vārdos arī apliecināja, ka NATO līguma 5. punkta ietvaros Tallinas, Rīgas un Viļņas aizstāvēšana ir tikpat svarīga kā Berlīnes, Parīzes un Londonas aizstāvēšana. Neatkarīgi no valsts lieluma un attāluma – ja Krievija iebruks jebkurā NATO valstī, tas Krievijai automātiski nozīmēs karu ar tām visām, ieskaitot ASV.