Grozījumi publisko iepirkumu likumā

Šodien Saeimas sēdē steidzamības kārtā pieņēmām grozījumus „Publisko iepirkumu likumā” – ar kuriem uzdodam valdībai izstrādāt tā saucamā „zaļā iepirkuma” prasības un piemērošanas kārtību pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem.

Faktiski šis ir darīts ar mērķi palielināt vietējo pārtikas produktu īpatsvaru valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumos, tādējādi vienlaikus arī mazinot negatīvo efektu uz vietējiem ražotājiem no Krievijas uzliktā Latvijas produktu eksporta aizlieguma.

SC deputāts I. Zariņš debatēs izteicās, ka tas tiekot darīts Rīgas mēra Ušakova iespaidā. Te gribētos jautāt – kur tādā gadījumā Ušakovs bija agrāk? Kā savā atbildē deputātam Zariņam teica Vienotības deputāts E. Smiltēns, – pašvaldībām šādas tiesības pēc likuma ir bijušas arī līdz šim. Piemēram, klātesošā deputāte L. Plavinska, bijusī deputāte Rēzeknē apliecināja, ka lauku skolas jau iepriekš ir veidojušas regulārus iepirkumus no vietējiem ražotājiem (ko apliecināja). Ar jaunajiem likuma grozījumiem mēs faktiski tikai iedrošinām tā rīkoties visus.