No sirds Latvijai… Tuvredzība vai ne tikai?

Iepriekšējā Saeimas plenārsēdē cita starpā lēmām arī par to, ka Latvijā varētu īstenot jaunu maģistru studiju programmu, kuru izstrādājusi Eiropas Aģentūra operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām. Šo programmu piedāvājām realizēt Latgalē, precīzāk, Rēzeknes augstskolā, – turklāt apmācīti tiktu ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet jaunie robežsardzes speciālisti no visas Eiropas. Liels pienesums gan Latgalei kā reģionan ekonomiski, gan Latvija drošības aspektā tās austrumu robežas tuvumā. Diemžēl izrādījās, ka ne visi to uztver tā.

Man par pārsteigumu, priekšlikumu pirmais kritizēt metās nevis, kā varbūt varētu gaidīt, kāds no Saskaņas Centra, – bet gan Ingunas Sudrabas kolēģis “No Sirds Latvijai” ietvaros, deputāts Arvīds Platpers. Viņš metodiski “gremdēja” priekšlikumu un aicināja to neatbalstīt, vienai pēc otras piesiedamies tehniskām niansēm, kuras patiesībā būtu mierīgi koriģējamas likumprojekta apstiprināšanas gaitā. Var jau arī gadīties, ka tā ir nepatika tīri pret to, ka programma paredzēta Rēzeknei, nevis kādai no Rīgas augstskolām. Varbūt vienkārši politiskā tuvredzība. Bet varbūt tas ir pirmais apstiprinājums pirmsvēlēšanu baumām, ka NSL ir kādas saiknes uz austrumiem no mums… Ceru gan, ka tā nav.

Arī “Vienotības” deputāts Ainars Latkovskis, atbildot NSL pārstāvim, aicināja “neskaldīt matus”, kur viņam pilnībā piekrītu. Latkovskis norādīja, ka patiesībā tieši par šo jautājumu tiek lemts jau krietni sen. Un galvenais, ka šī tiešām ir lieliska iespēja Latgalei, kura Latvijā ir tāds kā “depresīvais reģions”. Kāpēc mums pašiem šī iespēja tagad būtu steigšus jānorok?

Arī deputāts Kārlis Šadurskis pauda viedokli, ka strīdīgie aspekti, kas var stāties ceļā likumprojekta pieņemšanai, patiesībā ir novēršami, bet piedāvātā programma ir laba iespēja, kuru varam pazaudēt, ja turpināsim šo jautājumu aizkavēt vēl ilgāk (kolēģis atgādināja, ka ar šo projektu ir strādāts vēl 11. Saeimas laikā). Tā vietā, viņaprāt, vajag reaģēt ātri un kvalitatīvi, piedevām nebaidoties koriģēt arī pašreizējā Eiropas atvērtā izglītības tirgus kontekstā novecojušo Augstskolu likumu, lai palielinātu Latvijas izglītības eksporta un importa iespējas.

“Vienotības” viedoklim pievienojās arī kolēģis no ZZS – deputāts Jānis Vucāns, atgādinādams klātesošajiem par valsts interesēm pašreizējā ģeopolitiskajā kontekstā.

Debašu rezultātā par likumprojekta virzīšanu tālāk nobalsoja 83 deputāti, pret balsoja tikai 6 (NSL), atturējās viens – starp citu, no tās pašas NSL frakcijas, Silvija Šimfa, kurai laikam gan sirdsapziņa tomēr neļāva tieši piekrist kolēģu tuvredzībai. Starp citu, ievērojiet – “par” balsoja pat Saskaņas Centra deputāti, kuri tāpat saskatīja šajā priekšlikumā iespēju attīstīt Latgali! Tāpēc laikam gan ne par ko citu kā tuvredzību šeit tomēr nerunājam…

Gaidīsim, kādas diskusijas nesīs šī likumprojekta nākamais lasījums.