Īsziņas no EDSO konferences

Vakarrīt EDSO atklāja savu ziemas sesiju, un tur šobrīd atrodos arī es. Rīta programmā vārds tika dots diviem īpašiem viesiem prezidijā – Krimas tatāru pārstāvim Mustafam Džemiļevam un Sīrijas bēgļu pārstāvim Dr. Saad Fandi. Džemiļevs atgādināja, ka 23. februāris būs gada “jubileja” dienai, kad tā saucamie “zaļie cilvēciņi” ieņēma Krimu.

Ukraina Krimā piekāpās un atdeva to bez asins izliešanas. Toties Austrumukrainā miruši jau 5000 ukraiņu, to starpā ap 1000 bērnu, bet Krievijas zaudējumi jau tuvojas skaitlim, ko tā cieta Afganistānas okupācijas laikā 1980-ajos gados, proti, jau pie 10000 (Afganistānā krita nedaudz virs 13000 PSRS karaviru). Šodien paredzēta īpaša sēde Ukrainas tēmai.

Spriediet paši. Vakar EDSO plenārsēdē tās parlamentārās asamblejas prezidents Ilkka Kanerva (Somija) atklāti pateica, ka Krievija klaji pārkāpusi Minskas 2. vienošanos ar Debaļceves pilsētas ieņemšanu. EDSO prezidējošās valsts Serbijas premjerministrs Ivica Dačičs vairākas reizes savā runā uzsvēra, ka “visām pusēm” jāievēro vienošanos. Radās jautājums, kuru valsti viņš cenšas nenosaukt vārdā…

fotogrāfijā – pie EDSO mītnes vakar notikušais pikets par Ukrainu

edso