Britu un vāciešu delegācijas Saeimā

Nesenā laikā Saeimā ir atkal norisinājušās vairākas tikšanās ar citvalstu parlamentāriešiem, no kurām specifiski gribu izcelt Eiropas lietu un Ārlietu komisiju deputātu tikšanās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas ES tiesību aktu izvērtēšanas komitejas un Vācijas Bundestāga Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem.

Britu delegāciju vadīja Sers Viljams Kešs, pazīstams kā izteikts eiroskeptiķis. Cita starpā grupa uzdeva jautājumu arī par mūsu nepilsoņiem. Varēja redzēt, ka viņu pašu vēsturiskais mantojums (ar īriem un Īriju) lielā mērā nosaka šo prizmu, caur kuru viņi skatās uz Latviju attiecīgajā jautājumā. Pārsteidza gan, ka viens no delegātiem izteicās, vai nevajadzētu nepilsoņiem piešķirt automātisku pilsonību; nācās skaidrot, kas ir pilsonības institūts, ko nozīmē grozīt Satversmi. Beigu beigās paši briti atzina, ka viņi nu gan būtu pēdējie, kas aizrādītu citai valstij, kā rīkoties konstitucionālos jautājumos.

Gintera Krihbauma vadītās Vācijas delegācijas vizītē savukārt dominēja stingrs viedoklis par patreizējo Krievijas politiku. Vācija jūtas atbildīga par 2. Pasaules karu, tāpēc nosoda Putinu – neviena valsts nevar uzbrukt citas valsts robežām. Tāpēc nevar runāt par to, ka ES būtu izprovocējusi karu, jebkādā veidā uzspiežot Ukrainai asociācijas līgumu, – tā ir pašas Ukrainas brīva, demokrātiska izvēle, un Krievijas reakcija ir nepieņemama. Galu galā, savulaik arī Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs šo līgumu vēlējās parakstīt, taču pēdējā brīdī kaut kā „pārdomāja” – pēc privātas sarunas ar Putinu.

Tikšanās norisinājās dramatiskā brīdī, kad tuvāko dienu laikā varētu izšķirties kara un miera jautājums Ukrainā, Eiropas valstī. Tieši šodien notiek sarunu noslēgums Minskā, pēdējā iespēja atrisināt visu diplomātiskā ceļā.

foto © Saeimas Kanceleja