Helsinku Final Act – 40 gadi

Kā EDSO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas biedrs nesen piedalījos organizācijas konferencē Helsinkos (kopā ar Latvijas delegācijas vadītāju Edvīnu Šnori un konsultantu Igoru Aizstrautu) – tieši laikā, kas vienlaikus bija tā saucamā Helsinku nolīguma 40. gadadiena. Dalībnieku un pieteikušos runātāju bija milzums, taču to starpā tiku arī es; šeit piedāvāju manis teiktā aptuvenu pierakstu.

Mēs šodien svinam 40 gadu jubileju Final Act (Helsinku nolīgumam – t.s. Nobeiguma aktam par Eiropas Drošības un sadarbības konferenci), kas tika parakstīts 1975. gadā. Gribu atcerēties desmit gadu jubileju, 1985. gadā es biju šeit Helsinkos ar 300 trimdas jauniešiem no Baltijas, pamatā latviešiem! Ārpusē pie ēkas protestējām pret Maskavas agresiju Baltijas valstī, kas arvien turpinājās. Toreiz guvām plašu publicitāti Eiropā, skaļus avīžu virsrakstus. Un kas notika vien sešus gadus vēlāk? PSRS uzsprāga no iekšpuses! Baltijas valstis pēc 50 gadus ilgas okupācijas atguva savu neatkarību. Un te nu es atkal esmu – Helsinkos. Šoreiz gan ēkas iekšpusē.

Putins šobrīd nogaida, vilcina laiku, gaidot Ukrainas sabrukšanu, lai salauztu tās neatkarību. Tajā pašā laikā viņš strādā pie tā, lai iekarotu eiropiešu prātus un dvēseles caur milzīgu propagandas aparātu, proti, “Russia Today”. Un te šajā aspektā mēs redzam jaunu kara veidu, tā saucamo hibrīdkaru. Aptaujas rāda, ka jau tagad Itālijas, Vācijas, Francijas sabiedrībā, lai arī mazākumā, tomēr ievērojamā daļā ir vērojams atbalsts Putina ārpolitikai (un tie nav krievi, bet parasti vācieši, itāļi, franči, kas sākuši ticēt Krievijas versijai par karu Ukrainā!).

Jāatceras arī, ka Maskava uzsāka savu militāro spēju pieaudzēšanu Ziemeļbaltijas reģionā jau pirms uzbrukuma Ukrainai, 2012. gadā.

Mūsu konferencē jau pirmajā dienā noklausījāmies bezkaunīgu uzbrukumu ASV un Kanādas delegācijām no kāda franču delegāta (kurš burtiski apvainoja kanādiešus par to, ka viņi nāca ar papildus rezolūciju pret Krieviju, kuras autors esot Vašingtona un CIP, un ka viņi vispār nesaprotot Eiropu, jo dzīvojot tālu pāri okeānam). Taču šīs valstis enerģiski atsaucās, lai aizsargātu baltiešus pret Putina izdarībām Ukrainā, un tieši tāpēc mēs šodien varam būt te! Aicinu atbalstīt šīs papildinošās rezolūcijas!