Senču gudrība mūsdienās: Latvijas ārpolitika (+ video)

Vēlos uzteikt Latvijas Ārlietu institūtu (LĀI) par divām ļoti nozīmīgām un noderīgām publikācijām – pirmkārt, ekspertu rakstu apkopojumu “Latvijas ārlietu simtgade. I sējums: Idejas un personības” (288 lpp.), otrkārt, tādā pašā formā angļu valodā tapušo krājumu “The Baltic Sea Region: Hard and Soft Security Reconsidered” (208 lpp.).

Pirmā no minētajām tapusi Diānas Potjomkinas, Andra Sprūda un Valtera Ščerbinska redakcijā; grāmata tika atklāta 17. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā.

Kā sevišķi zīmīgu tās saturā gribu izcelt tieši vēsturnieka Valtera Ščerbinska rakstīto nodaļu – “Baltijas un Ziemeļvalstu virziens Latvijas ārpolitikā Starpkaru periodā”. Tajā autors piemin Latvijas pirmo ārlietu ministru Zigfrīdu A. Meierovicu, kurš 1918. gadā  kā tobrīd Latviešu pagaidu nacionālās padomes pārstāvis devās uz Londonu, lai gūtu britu atbalstu Latvijas neatkarības gūšanas centienos. Šis notikums tiek aprakstīts kā Latvijas ārpolitikas orientācijas simbolisks pamats. Tāpat cieņpilni minēts Latvijas diplomāta Kārļa R. Zariņa darbs, pildot mūsu vēstnieka pienākumus Helsinkos, Stokholmā un Londonā.

Faktiski runa ir par Latvijas sabiedroto meklējumiem pret Krievijas ietekmi, un šodien mēs redzam, kā savās vietās pilnībā nostājas toreiz izteiktās tēzes – pretī austrumu kaimiņam vienotā ģeopolitiskajā “frontē” stāv Baltija un Ziemeļvalstis, tajā skaitā Somija un Zviedrija. Esam pilnībā sasnieguši to, par ko mūsu politikas tēvi sāka cīnīties vēl pagājušā gadsimta 20/30-ajos gados! Tas ir – vienotu drošības telpu reģionā. Un es nevaru vien beigt apbrīnot viņu tālredzīgo domāšanu. Šobrīd arī zviedri ir sapratuši, ka bez mums viņi aizstāvēt sevi pret Krieviju nevar.

Savukārt publikāciju krājums angļu valodā tapis Māra Andžāna un Ilvijas Bruģes redakcijā; šo grāmatu ar vairākām tematiskām paneļdiskusijām atklāja 22. novembrī. Vienas diskusijas ietvaros – pēc LĀI direktora Andra Sprūda ievadrunas ar nelielu uzrunu uzstājos arī es; aicinu Jūs iepazīties ar videoierakstu zem šī raksta.

Starp citu, abas grāmatas pilnībā pieejamas izlasīšanai tiešsaistē:

LV – http://lai.lv/publikacijas/latvijas-arlietu-simtgade-i-sejums-idejas-un-personibas-556?get_file=1

EN – http://liia.lv/en/publications/the-baltic-sea-region-hard-and-soft-security-reconsidered-558?get_file=1