Kā deputātā Elksniņā pamodās komunists

Iepriekš par to nerakstīju, negribējās sev un citiem bojāt svētku noskaņu. Tomēr pavisam bez ievērības atstāt to nekādā gadījumā nespēju, tāpēc ķeros pie lietas tagad.

Saeimas plenārsēdes laikā pagājušā gada 22. decembrī deputāts Andrejs Elksniņš pēkšņi izteica tādas ļoti “interesantas” domas par to, kā valstī, viņaprāt, vajadzētu ieviest kārtību. Diskutējot par finanšu ministres demisijas pieprasījumu, “Saskaņas” deputāts cita starpā paziņoja:

“(…) šādos brīžos man tiešām ir žēl, ka mēs, piemēram, neesam Ķīnā. Paņemtu profilakses pēc, pāris nostādītu pie sienas – un mēs sāktu būvēt ceļus, sāktu būvēt rūpnīcas, un viss būtu pilnīgākā kārtībā. Mums būtu izaugsme.”

Deputāta Elksniņa sirdij tik tuvajā komunistiskajā Ķīnā, starp citu, pie sienas parasti liek tieši režīma opozīcijas pārstāvjus, ko arī pēc tam nekavējās norādīt deputāts Līdaka. Bet tas lai paliek… Nozīmīgākais ir tas, ka es vispār nesaprotu, kā neatkarīgas, demokrātiskas valsts parlamentā var darboties deputāts, kuram ir šādi uzskati.

Teikšu apmēram to pašu, ko vēstīju arī minētajā sēdē. Ļoti nepatīkami, ka LR Saeimas zālē bija izteikta tāda frāze – par pielikšanu pie sienas. Vai mēs būtu aizmirsuši mūsu vēsturi? Šinī pašā Latvijā daudzi cilvēki tika pielikti pie sienas… Un sarkanie strēlnieki ar Pēteri Stučku, kas atgriezās Latvijā 1919. gadā, viņi arī bija ļoti populāri, bet zaudēja šo popularitāti ārkārtīgi ātri ar savu brutalitāti un pielikšanu pie sienas.

Tie strēlnieki, kas palika Latvijā, tie cīnījās par Latvijas neatkarību un neatgriezās, – bet tos, kas atgriezās Krievijā, arī visus pielika pie sienas Staļins 1937. gadā. Izņemot gan Stučku, kurš paklausīgi izpildīja visas Staļina komandas. Un tieši viņš neviļus nāk prātā, dzirdot šādu izrunāšanos, jo daudz līdzīgu „ideju” pie un iekšpus Saeimas nama (toreiz valdības ēkas) kādreiz tika izteicis… Nelāgās asociācijas pastiprina arī deputāta partijas kolēģis Andrejs Mamikins, kurš steidz publiski biedroties ar Sīrijas diktatoru, kas ne vienu vien pie sienas pielicis… Tāpēc es no Saeimas tribīnes lūdzu, lai te nekad tādi izteicieni vairs neatkārtotos, un paudu, ka deputāts Elksniņš vēl par to atbildēs ar savu sirdsapziņu.

fotogrāfijā – Stučkas valdības locekļi pie valdības nama (tagad Saeimas); no kreisās: J. Daniševskis, O. Kārkliņš, D. Beika, P. Stučka, J. Šilfs, K. Pētersons