Vai Saeima dos triecienu organizētajai noziedzībai?

Vakar pēc kaislīgām diskusijām Saeimas Budžeta un finanšu komisija no plenārsēdes darba kārtības noņēma deputāta Imanta Parādnieka iesniegto priekšlikumu Kredītiestāžu likuma grozījumiem, kas būtu varējuši ietekmēt likvidācijai pakļautās “Trasta komercbankas” maksātnespējas administratora izvēli.

Pats Parādnieks brīvi atzina, ka šī priekšlikuma izstrādi konsultējis diezgan skandalozais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, kuram laika gaitā arī pati Maksātnespējas administrācija vairākkārt prasījusi paskaidrojumus par šaubīgiem darījumiem.

Uz garāku sarunu vakar Vienotības frakcijas sēdē bija ieradušies Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) pārstāvji. Izskanēja atziņa, ka Latvijas politiķi acīmredzot nespēj uzrakstīt tādu likumu, kurā nevarētu no malas ievirzīt ļaunprātīgas izmantošanas iespējas. Acīmredzot, no organizētās noziedzības puses (nekādi citādi es to nosaukt nevaru). Vai tiešām jāvēršas pie ārvalstu konsultantiem pēc palīdzības? Tas būtu diezgan nožēlojami…

Tieši šobrīd Latvijā atrodas ASV vadošais eksperts naudas atmazgāšanas apkarošanas likumu jomā, Ameet B. Kabrawala. Vakar publiskā diskusijā viņš atzinis, ka Latvijā pastāv krietna problēma ar tā saukto naudas līdzekļu izkārtošanu, kad plānveida tiek veikta virkne sarežģītu finansiālo darījumu ar mērķi radīt šķietamību, ka iesaistīto līdzekļu izcelsme ir likumīga. Eksperts uzsvēra, ka tieši Latvijā jau ilgus gadus šī nozare tiek pavirši kontrolēta, banku sistēma ir ļoti necaurspīdīga – un tāpēc naudas kustība caur to ir viegli organizējama.

Kādi motīvi ir pašam deputātam Parādniekam, izstrādājot šaubīgus priekšlikumus, var tikai minēt. Katrā ziņā šis priekšlikums izskatījās “satamborēts” tieši tā, lai ierobežotu iespēju par bankas maksātnespējas administratoru kļūt FKTK ieteiktajam kandidātam – advokātam Armandam Rasam, viņa vietā ievirzot kādu konkrētu “savējo”. Krūmam numur viens (iepriekšējam komercbankas maksātnespējas administratoram) krimināllieta, vajag Krūmu numur divi…

Varbūt pietiks? Paši šaujam sev kājā ar “savējo likumiem” un tad brīnāmies, ka tauta mums lāgā vis neuzticas. Prasām, lai amerikāņi mūs sargā un par mums krīt, bet paši zogam naudu no drošības, veselības un izglītības, un to vēl atbalstām. Darbi nesakrīt ar vārdiem… Es personīgi negribu šajā grupā būt, ne jau tāpēc es kandidēju uz Saeimu!

Taču Saeimai kopš šī gada marta ir savs analītiskais dienests. Par ko viņiem naudu maksājam? Dodam šo uzdevumu viņiem – izstrādāt drošu likumu, kurā ietverti labi grozījumi un kaitniecisko neitralizēšanas sistēma. Ja nespēj paši, lai atrod un piesaista ekspertus no Latvijas vai ārvalstīm.