Izbraukuma sēde Smārdes pagastā

Otrdien, 30. jūnijā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija devās izbraukuma sēdē uz Kurzemi – Smārdes pagasta “Mazburkām” (Engures novadā). Vēlos īsi izcelt dažus no jautājumiem, kurus apspriedām šajā sanāksmē, piedaloties arī pārstāvjiem no VID un PVD, kā arī Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP).

Runājot par administratīvā sloga samazināšanu mazajiem uzņēmumiem, uzklausījām arī Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētāju Ričardu Ivanovu. Piemēram, pateicoties jau līdzšinējam atbalstam, Latvijā vīna darītavu skaits ir pieaudzis no 40 līdz apmēram 100, un tas ir labs mazās/vidējās uzņēmējdarbības rādītājs kopumā, kas jāturpina uzlabot. Papildus tika izteikts priekšlikums mazināt VID pārbaužu biežumu jaunos uzņēmumos, lai neradītu pārmērīgu administratīvo slogu.

Plašākas debates ar klātesošajiem izvērsās par palīgstrādnieku nodarbināšanas tēmu, sevišķi vasaras brīvlaikā strādājošu skolotāju kontekstā. Lielu apgrūtinājumu šeit rada tas, ka tā tiek ieskaitīta kā otra darbavieta, radot lieku laika un citu resursu patēriņu, aizpildot grāmatvedības dokumentus u.c. Tas vairāk traucē nekā palīdz gan pašiem darbiniekiem, gan arī iestādēm. Tā nauda nav tik liela, lai būtu šādu klapatu vērta.

Individuālā sarunā ar komisijas vadītāju – Saeimas deputātu Ralfu Nemiro apspriedāmies par iepakojumu depozīta sistēmu, par kuras ieviešanu Latvijā cīnījos jau 2017. gadā http://www.lejins.lv/izlietoto-iepakojumu-depozita-sistema-jaievies-ari-latvija/. Izrādās, arī Nemiro k-gs ir tam kaislīgs atbalstītājs! Burtiski pāris dienas vēlāk runājām par šo plašāk ar ierēdņiem, un mums tika ieteikts uzsākt sarunas ar Latvijas metālražotājiem. Netiku iepriekš zinājis, ka mūsu pašu metālrūpnieki ražo iekārtas, kas tiek izmantotas, piemēram, rūpnieciskajā zivju apstrādē pat Korejā un Taivanā.

Īsumā tā; nākotnē noteikti Jums vēstīšu par šo jautājumu tālāko virzību!