Arī policija var mazināt ēnu ekonomiku!

Šajās dienās izskanējusi patīkama ziņa, ka Valsts policija, kurā salīdzinoši nesen apstiprināts jauns priekšnieks – pulkvedis Armands Ruks, pozitīvi atrisinājusi lietu par krāpšanu lielā mērogā, atgūstot kādam vīrietim internetā izkrāptus 20000 eiro.

Protams, es nepierakstu šos nopelnus tāpat vien Ruka k-gam, uzsākta šī lieta tika jau senāk, tomēr tas ir labs rezultāts, ar kuru iesākt jaunu darba posmu. Turklāt tas ne tikai palīdz godīgajiem iedzīvotājiem, bet arī savā ziņā samazina ēnu ekonomiku.

Arī pats esmu saskāries ar līdzīgām problēmām. Savulaik, tā ap 2009/2010. gadu Latvijas Ārpolitikas institūtā, kuram esmu dibinātājs (1992) un minētajā laikā vēl biju arī direktors, grāmatvede piesavinājās daļu naudas, kas bija iegūta no līdzfinansējuma granta tā darbībai. Lai institūts tobrīd varētu tomēr turpināt darbu pie iecerētā pētījuma, iemaksāju trūkstošos līdzekļus – izsakot eiro, tie būtu 29,5 tūkstoši – no savas kabatas. Pieķertā persona kopā ar dēlu lūgšus lūdzās, lai to nenododot policijai, visu atmaksāšot; uz savu galvu arī ļāvos pierunāties – un ar to diemžēl pamatīgi iekritu.

Kad sapratu, ka savu naudu atpakaļ nesaņemšu, vērsos tomēr pēc palīdzības pie oficiālām iestādēm; tiesas ceļā tika pierādīta grāmatvedes Maigas Gravas vaina, kura tad arī parakstījās, ka 3 gadu laikā atmaksās minēto parādu. Tieši uz šīs vienošanās pamata viņai atkal radās iespēja sevi pasargāt no došanās cietumā. Kā galvotājs savu parakstu pievienoja arī sievietes dēls Jānis Grava.

Tomēr laiks gāja, bet nekas nemainījās, nauda netika atmaksāta. Notika izvairīšanās dažādos veidos, un tiesu izpildītājs tā arī nav spējis panākt solīto saistību izpildi. Ne no izvairīgās grāmatvedes, ne viņas dēla (kuru no agrākiem laikiem gan atceros braukājam ar “biezu” apvidus auto un nēsājam kaklā zelta ķēdes). Protams, tika slēgti konti un kredītkartes, taču tas neko nedod, – līdzekļus piedzīt nesanāk, jo šī ģimenīte acīmredzot visu laiku turpmāk ir strādājusi “melnajā” ekonomikā. Es savukārt esmu gājis godīguma ceļu – un neatguvis ne centa…

Visa šī informācija laika gaitā ir sūtīta arī VID, diemžēl viņi man tur nekādi palīdzēt nevarēja. Taču šobrīd sabiedrība redz un novērtē, ka Valsts policija ir gatava nodarboties arī ar šādām “sīknaudas” lietām. Un varbūt pieķerties pat manis aprakstītā atšķetināšanai? Piedevām, kā jau minēju, sniedzot savu artavu arī ēnu ekonomikas samazināšanai.