Pēc Japānas vēstniecības semināra

30. janvārī Latvijas Ārpolitikas institūts sadarbībā ar Japānas vēstniecību rīkoja semināru, kurā savu skatījumu uz nemierīgo situāciju pasaules politikā un Krievijas karu Ukrainā teica Kobes universitātes profesors Dr. Tosh Minohara.

Viņaprāt, Amerika vienmēr glābusi Eiropu – 1. pasaules karā, 2. pasaules karā, – un ja tagad Amerika līdzīgi nerīkosies Ukrainā, Krievija var uzvarēt. Krievija vienkārši ir lielāka valsts ar lielāku ekonomiku un tāpēc var nomākt Ukrainu. Amerikas palīdzība to jau tagad pierāda, bet tā vēl nevar izšķirt karu Ukrainai par labu.

Bažas rada “Amerika pirmā!” vēlētāji. Viņiem neinteresē Ukraina, bet daudzi raugās pozitīvi uz Putinu, jo viņš ir “stiprs līderis”. Ja agrāk valsts un tās drošības interesēs demokrāti ar republikāņiem atrada kopīgu valodu (piemēram, Vjetnamas karā), tad tagad Trampa republikāņi uzskata demokrātus par ienaidniekiem, kompromiss nav iespējams – jo Dievs ir republikāņu pusē, un Dievam ir vienmēr taisnība. Dr. Minohara to nosauca par Amerikas “talibanizāciju”…

Japāna ir viena no tām retajām valstīm, kas var pati ražot ļoti labus smagos ieročus, tajā skaitā tankus. Tāpēc militāro sadarbību, kas jau iesākta ar Lielbritāniju un ASV, vajadzētu arī īstenot ar ES.