A.Judins: Frakcijas viedoklis 3.11.2011

Fragments no 3. novembra Saeimas nama Sēžu zāles radiopārraides “Frakciju viedokļi”. Vienotības frakcijas vārdā runā deputāts Andrejs Judins.

“Labdien! Šodien tika izskatīti vairāk nekā septiņdesmit jautājumi un pieņemti lēmumi.

Pirmām kārtām šodien Saeimu ir papildinājuši jauni deputāti, kas sākuši savu darbu pildīt, aizvietojot tos deputātus, kuri tika ievēlēti par ministriem.

Šodien mums bija ļoti nopietnas diskusijas par balsojumiem Saeimā. Mēs diskutējām par to saistībā ar tiesneša Vīksnes apstiprināšanu amatā. Mēs diskutējām par šo jautājumu saistībā ar Kārtības ruļļa grozījumiem. Tiešām lielākā deputātu daļa uzskata, ka Saeimā jābūt atklātiem balsojumiem. Protams, šis jautājums ir diskutējams un šeit nevar viennozīmīgi teikt, ka, teiksim, viens variants – atklātie balsojumi – vai otrs variants – aizklātie balsojumi – ir absolūti labi, bet mūsu politiskajā situācijā, ņemot vērā mūsu politisko kultūru, tieši atklātie balsojumi nodrošinās to mērķu sasniegšanu, ko mēs definējām, proti, tauta varēs redzēt, kā strādā Saeima. Un ir pamats domāt, ka tie balsojumi būs atbildīgi.

Runājot par tiesneša Vīksnes apstiprināšanu. Kā jūs zināt, pirms nedēļas Juridiskā komisija uzskatīja… nobalsojot uzskatīja, ka šis tiesnesis nav jāapstiprina amatā. Bet šodien mēs tieši ļoti daudz diskutējām, un Saeima apstiprināja šo tiesnesi amatā.

Papildus tam tika skatīti arī citi jautājumi. Šodien Saeima saņēma no valdības lielu grozījumu projektu, kas attiecas uz Krimināllikumu, proti, Krimināllikuma reformu. Dokumenta apjoms ir vairāk nekā 80 lapaspuses, un tuvākajā laikā Saeima sāks skatīt šo projektu. Ir pārņemti vairāki likumprojekti no 10.Saeimas, un ir nolemts turpināt attiecīgo likumprojektu izskatīšanu, un to skaitā ir likumprojekts, kas paredz nāves soda atcelšanu Latvijā.

Vēl viens svarīgs lēmums ir pieņemts. Proti, Saeima atzina, atbildot uz Ģenerālprokuratūras… atbildot uz Ģenerālprokuratūras vēstuli, Saeima konstatēja, ka tai nav jādod… nav jāsniedz atļauja tieši kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Satversmes tiesas tiesnesi. Proti, Ģenerālprokuratūra, prokuratūra var strādāt.

Paldies.”