Stenogramma: 03/11/2011

Grozījumi Saeimas kārtības rullī – par pāreju uz pilnu atklātību balsojumos par amatpersonām

“Kolēģi! Vai nav tā, ka Ziemeļvalstu modelis ir arī mūsu valsts modelis? Gandrīz visi piekritīs tam, vai ne? Nepiekritīs? Ko? Bet kā dzīvo cilvēki Ziemeļvalstīs? Starp citu, nupat biju Zviedrijā. Tur mudž no latviešiem. Es nevarēju iedomāties, ka tik daudz uz turieni ir aizbraukuši. Statistikā tas šeit, Latvijā, neparādās. Nu, Somijā ir 60 tūkstoši igauņu…

Es prasīju saviem zviedru kolēģiem: kā jums ir riksdagā? Jums ir aizklāti balsojumi vai nav? Un kāda bija atbilde? Ir viens! Ir tikai viens aizklāts… Ir tikai viens aizklāts balsojums! Un tas ir balsojums par spīkeru. Tas ir vienīgais! (No zāles: „Atcelt!”)

Jā, ja mēs tiecamies pēc Ziemeļvalstu modeļa, tad mums faktiski izvēles vairs nav, jo uz turieni arvien vairāk un vairāk mūsu cilvēki brauc, viņiem tur patīk. Tad arī tā jādara! Būsim drosmīgi! No kā mums ir bailes? Man nav bailes pateikt manam vēlētājam, ka es balsoju tā un šitā. Un to es esmu līdz šim arī darījis. Paldies.”

Pilna Saeimas plenārsēdes stenogramma: http://www.saeima.lv/lv/transcripts/view/88

P.S. Zviedrijā ir tikai viens aizklāts balsojums. Mums ir nenormāli daudzi. Tagad dažus atcelsim – par spīti SC pretestībai. Aizklātam balsojumam par spīkera amatu var būt savs arguments: diendienā četrus gadus būs tiešs acu kontakts ar spīkeri un pārējiem deputātiem. Nesaku, ka pie šī aizklātuma mums jāpieturas par katru cenu.