Maigā kolonizācija Latvijā?

Runājot par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt Latviju, laikam gan jābūt aklam, lai nepamanītu, ka Latvijā kaut kas ar to vairs nav īsti labi – acīmredzot, ir pilnīgi pazudis iemesls baidīties, jo Krievijas „maigā vara” savu darbību vairs pat neslēpj. Ietekme neapturami pieaug, vairs nekādas vajadzības slapstīties?

Piemēram, nesen izskanējušās ziņas par vietējiem bērniem un jauniešiem, kuri devās uz „patriotiskās audzināšanas” nometnēm Krievijā. Saeimas deputāts Rusiņš (no frakcijām neatkarīgais, ievēlēts no ZRP) par to taisnojās, ka neesot zinājis, kas tajās paredzēts.

Bet man bija izdevība iepazīties ar deputāta parakstīto vēstuli ar pasākuma aprakstu – un brīnos tāpēc, ko tad tur varēja nesaprast, vai tad vēl kādam nav skaidrs, ko Krievijā varētu nozīmēt „patriotiskā audzināšana”! Ko tad vēl citu varēja gaidīt no „Starptautiskā jauniešu, militāri-sportisku organizāciju un kadetu korpusa „Sojuz-2012” saieta „Uzvaras mantinieki”, kurš veltīts uzvaras Otrajā pasaules karā gadadienai”?

Un kā tad bija ar nesenajām „valodas akcijām”, parakstu vākšanām un referendumu? Visā tajā liels iespaids bija arī Baltijas 1. kanālam, kas ir ļoti ietekmīgs Krievijas masu medijs. Ir sajūta, ka vienaldzīgo vairs nav, krievvalodīgo kopiena Latvijā ir polarizējusies – labā ziņa šeit ir tā, ka tāpēc viena daļa krievvalodīgo ir sākusi vairāk apzināties, ka dzīvo Latvijā, piedalīties tās dzīvē.

Protams, ir arī sliktā ziņa – sarosījušies pretinieki, kuriem ir svešas šīs valsts vērtības, tai skaitā valoda. Bieži sastopamies ar gadījumiem, kad šī krievvalodīgo daļa saziņā principiāli runā tikai krieviski – sākot ar valsts iestāžu apmeklējumiem un beidzot ar sadzīviska rakstura situācijām uz ielas, ar veikalu personālu utt.

Un kā tas nākas, ka latviešu bērniem jāstāv Rīgā, kurā saimnieko SC, garās rindās uz bērnudārziem, bet iebraucēji no Krievijas dabū vietas bērnudārzos uzreiz? Un kāpēc Saeimas deputāti, aizbraucot uz Rīgas vidusskolām, nevar sarunāties ar audzēkņiem latviešu valodā – jo tiem tajā ir tikai vāja, pasīva saprašana?

Jāpiemin, protams, arī Jūrmalā topošais ekociemats ar nepārprotamu nosaukumu – Putinka (plānos esot arī vēl Medvedevka). Tur galvenais aizgādnis ir bijušais Saeimas deputāts Holostovs (SC). Viņa pārstāvētais uzņēmums pat paudis viedokli, ka Latvijai tas esot milzu gods, ka viena no tās apdzīvotajām vietām nosaukta „par godu tik ievērojamam cilvēkam, kurš sniedzis lielu ieguldījumu Krievijas un visas pasaules attīstībā”.

Kā piedeva tam visam vēl jāmin arī tas, ka zemes gabali attiecīgajā teritorijā šobrīd tiek piedāvāti arī citiem pircējiem, kuri iegādes brīdī automātiski paši sev un visai ģimenei iegūst uzturēšanās atļaujas Latvijā un iespēju piecus gadus ceļot bez vīzas Šengenas zonas valstīs.

Tas viss kopā jau sāk atgādināt 19. gadsimta Latgales kolonizāciju, kad vietējos iedzīvotājus „aizstāja” ar iebraucējiem no Krievijas, deva vietām  krieviskus nosaukumus un visu šo pasākumu finansēja no Krievijas cara kases. 21. gadsimts, jauna forma, bet paņēmieni vecie…